Svet

Malarija vsako leto ubija 660.000 ljudi

STA / S.R.
25. 4. 2013, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sklad ZN za otroke (Unicef) je danes ob svetovnem dnevu malarije sporočil, da zaradi te smrtonosne bolezni vsako leto umre 660.000 ljudi, med njimi največ otrok v Afriki.

Reuters

Ob tem opozarja, da je v boju proti malariji odločilna uporaba z insekticidi obdelanih mrež proti komarjem. Unicef v sodelovanju s partnerji spodbuja vlade držav, da med prebivalci brezplačno razdelijo z insekticidi obdelane mreže proti komarjem. Z univerzalno uporabo zaščitnih mrež - ena mreža za dva prebivalca - bi lahko znižali umrljivost otrok za 20 odstotkov.

Leta 2004 je bilo v Podsaharski Afriki v uporabi zgolj 5,6 milijona zaščitnih mrež. Do nedavnega je pomanjkanje proizvajalcev tovrstnih mrež narekovalo previsoke cene mrež za širšo uporabo. Do leta 2010 pa so strateško zasnovana naročila večjih količin, skupna dobava in selitev proizvodnje v Afriko močno razširili uporabo zaščitnih mrež, tako da jih je zdaj 145 milijonov.

Trajna prizadevanja za razširitev uporabe zaščitnih mrež od leta 2000 so odločilno prispevala, da je bilo rešenih več kot milijon življenj in se je umrljivosti zaradi malarije v Afriki znižala za tretjino, navaja Unicef.

"Nesprejemljivo je, da zaradi malarije vsak dan umre 1.500 otrok," je dejal direktor programov pri Unicefu Nicholas Alipui. "Zaščitne mreže moramo razdeliti vsem, ki jih potrebujejo, in hkrati omogočiti testiranje otrok ter ustrezna zdravila za malarijo," je dodal.

Tridnevno zdravljenje lahko ozdravi okužbo z malarijo, če je bila odkrita dovolj zgodaj in je bilo takoj uvedeno zdravljenje s kombiniranimi zdravili na osnovi artemisinina. Kljub temu številni otroci v Afriki še vedno umirajo zaradi malarije, ker ne spijo pod zaščitnimi mrežami proti komarjem in v primeru okužbe nimajo dostopa do zdravljenja v 24 urah bo izbruhu simptomov.

Unicef podpira usposabljanje zdravstvenih delavcev na terenu in jim zagotavlja hitre diagnostične teste za malarijo, na osnovi katerih lahko okuženi otroci nemudoma pričnejo z zdravljenjem. Kljub temu je v Afriki manj kot 30 odstotkov otrok, ki so deležni takojšnjega zdravljenja.

Unicef skupaj z vladami, darovalci in partnerji išče napredne rešitve, s katerimi bi tudi otrokom iz najbolj oddaljenih predelov zagotovil uporabo zaščitnih mrež ter ustreznih zdravil. Poleg nacionalnih akcij brezplačne delitve zaščitnih mrež, ki dosežejo najbolj marginalizirane otroke, Unicef zagotavlja z insekticidi obdelane mreže po vaseh tudi med akcijami cepljenja otrok in ob rednih pregledih nosečnic.

Ocene kažejo, da je bilo v zadnjem desetletju zagotovljenih 80 odstotkov zaščitnih mrež, potrebnih za zaščito otrok v Podsaharski Afriki. Vendar pa so številne mreže že dotrajane in jih je potrebno nadomestiti z novimi. Države, ki so že uspele zmanjšati umrljivost zaradi malarije do 50 odstotkov, opažajo hiter porast novih okužb in smrtnosti, če dotrajane mreže niso nadomestili z novimi.

Boj proti malariji ima poleg reševanja otroških življenj tudi druge zdravstvene in ekonomske prednosti za prizadete skupnosti. Zniževanje malarije na primer izboljšuje zdravje nosečnic in posledično novorojenčkov, zmanjšuje odsotnost otrok od pouka in odraslih od dela. Izkoreninjenje malarije bi poleg tega pomembno razbremenilo zdravstvene centre. Ocene kažejo, da z vsakim evrom, ki ga vložimo za preprečevanje malarije v Afriki, prihranimo 40 evrov pri zdravljenju, še navajajo v Unicefu.