Svet

Napolitano začel posvetovanja za sestavo nove vlade

STA / S.R.
23. 4. 2013, 12.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je danes začel posvetovanja s političnimi voditelji, cilj katerih je doseči oblikovanje nove vlade.

Reuters
Giorgio Napolitano.

Po zaključku pogovorov naj bi objavil ime kandidata za premiera, ki bi vodil veliko koalicijo, vključno z zmagovalci februarskih volitev, Demokratsko stranko, in Ljudstvom svobode Silvia Berlusconija.

Napolitano, ki je po sobotni izvolitvi v parlamentu nov mandat nastopil v ponedeljek, se je dopoldne najprej srečal s predsednikom senata Pietrom Grassom, čez dan pa se bo sestal z voditelji vseh glavnih parlamentarnih strank.

Najzahtevnejše srečanje ga po pisanju francoske tiskovne agencije AFP čaka ob 18.30, ko se bo sestal z vodstvom Demokratske stranke. Ta je na februarskih volitvah zmagala, a ostala brez večine v zgornjem domu parlamenta.

Malo pred tem se bo sestala sama stranka, ki bo odločala o začasnem vodstvu, potem ko je dosedanji voditelj Pier Luigi Bersani v soboto odstopil. Za ta korak se je odločil, potem ko dva kandidata, ki ju je za predsednika predlagala stranka, na volitvah v parlamentu nista osvojila niti glasov njenih poslancev.

Po poročanju medijev bo Napolitano po koncu pogovorov - morebiti že v sredo - sporočil ime kandidata za premiera, ki naj bi vodil veliko koalicijo. Mediji kot najverjetnejša kandidata omenjajo dvakratnega nekdanjega levosredinskega premiera Giuliana Amata in firenškega župana Mattea Renzija, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Napolitano je v svojem govoru ob ponovni izvolitvi vztrajal, da morajo stranke združiti moči. Zagrozil je tudi, da bo odstopil, če bodo strankarski voditelji še naprej "zavlačevali" z oblikovanjem nove vlade.