Svet

Slovenska vlada obsojena na prelomitev besede

STA / S.R.
23. 4. 2013, 11.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nova vlada v Ljubljani poskuša urediti, kar se je dolga leta zanemarjalo, na spletni strani piše nemški časnik Die Welt.

Die Welt

Ob tem spomni, da so se njeni predstavniki v preteklosti vztrajno borili proti nekaterim reformam, in se sprašuje, če se bodo in če se sploh lahko tudi danes.

Kot piše Die Welt, mora tako celotna Slovenija kot vlada premierke Alenke Bratušek "nadoknaditi" in ponovno pridobiti zaupanje, ki ga je država zapravila. Sedaj je pod ostrim očesom finančnih trgov in že velja za naslednjo kandidatko za mednarodno pomoč. A vladi lahko še vedno uspe spremeniti smer, meni EU.

Vlada mora zbrati štiri milijarde evrov, da poplača dolgove, pokrije primanjkljaj in predvsem, da podpre svoje banke, piše časnik. Navaja tako zahteve EU kot Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), da mora Slovenija sanirati bančni sistem, tako da slabe kredite prenese na slabo banko.

Ob tem navaja ekonomista Jožeta Damijana, ki tudi sam vidi sanacijo bančnega sistema kot najpomembnejši korak na poti do povrnitve verodostojnosti.

A slaba banka je še vedno prazna, piše časnik in dodaja, da je še vedno treba razjasniti, kateri krediti bodo šli na slabo banko, katere banke so brez pomoči ogrožene in katera podjetja tako zaostajajo s plačevanjem obrokov, da je kredit dejansko slab.

Die Welt izpostavlja zaskrbljenost, da bi lahko na proces sanacije vplivala tesna povezanost politike in gospodarstva, in opozarja na deleže, ki jih ima država poleg bank tudi v nekaterih drugih podjetjih.

Damijan ob tem izraža upanje, da bo "proces kapitalizacije transparenten". K temu naj bi spadalo tudi to, da bo slabe banke ne bodo vodile "stare elite".

A prve podrobnosti naj bi po pisanju časnika govorile o nasprotnem, pomagali naj bi le najšibkejšim bankam, pri manj slabih primerih pa bi znižali kapitalske zahteve in banke na papirju ne bi več stale tako slabo. A to Evropske komisije po besedah Damijana ne bi zadovoljilo.

V minulem tednu so bili v Ljubljani vnovič predstavniki EU in Damijan meni, da je to dobro. Vlada namreč potrebuje tehnično pomoč, saj nima "strokovnega znanja za stvari, ki so sedaj nujne".

Vlada trenutno dela na programu reform, ki naj bi ga predstavila do 9. maja. Pri tem se bo morala odreči stališčem, ki so jih njeni predstavniki v opoziciji zagovarjali - bili so proti slabi banki, proti varčevanju in reformi trga dela, piše časnik.

Damijan pri tem vidi problem z verodostojnostjo. "Odkar je na oblasti, se je vlada retorično obrnila za 180 stopinj. Sedaj govori o konsolidaciji in reformah, ampak to se sliši, kot da bi se otrok nekaj stavkov naučil na pamet," je menil.

Za izhod iz krize bo morala država tudi prekiniti nekatere tradicije, piše časnik in izpostavlja, da že nekaj deset tisoč podpisov zadostuje za dosego referenduma o nekem zakonu.

Navaja še besede predsednice Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantz, da smo "od za vlagatelje prijazne klime še zelo oddaljeni".