Svet

Več kot 2000 vabil na pogreb

STA / S.R.
11. 4. 2013, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velika Britanija bo v teh dneh poslala več kot 2000 uradnih vabil na pogreb nekdanje premierke Margaret Thatcher.

Reuters

Med drugim bodo povabili tudi vse še živeče nekdanje ameriške predsednike, so danes sporočili iz urada britanskega predsednika vlade Davida Camerona. Zaradi slabega zdravja se sicer pogreba ne bo udeležil Mihail Gorbačov.

Seznam povabljencev je britanska vlada sestavila v sodelovanju z družino železne lady in britansko konservativno stranko. Med imeni na seznamu so tako tudi George Bush starejši, Bill Clinton in George Bush mlajši, vendar pa še ni znano, ali se bodo pogreba dejansko udeležili. Britanci bodo povabili tudi nekdanjo ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med povabljenimi so tudi vsi še živeči nekdanji britanski predsedniki vlade, pa predstavniki družine južnoafriške ikone Nelsona Mandele. Britanci so ali še bodo na pogreb povabili tudi predstavnike okoli 200 držav in mednarodnih organizacij, navaja izjava Downing Streeta. "Povabili smo tiste države in institucije, s katerimi imamo normalne diplomatske odnose," so pojasnili.

Danes so namreč potrdili, da na pogreb ne bo povabljena argentinska predsednica Cristina Kirchner. Do odločitve je prišlo v luči zaostrenih odnosov med Veliko Britanijo in Argentino zaradi Falklandskih otokov. Thatcherjeva je 1982, ko je otoke zavzela Argentina, tja napotila britanske vojake in ladje in državi v dveh mesecih priborila zmago.

Opravičil pa se je zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, ki se je ob koncu hladne vojne večkrat sestal s Thatcherjevo. Odsoten bo zaradi zdravstvenih razlogov. Po poročanju medijev naj bi se udeležbi na pogrebu zaradi šibkega zdravja odpovedala tudi nekdanja ameriška prva dama Nancy Reagan.

Med znanimi osebnostmi, ki so že sprejele vabilo na pogreb, pa AFP omenja voditelja oddaje Top Gear Jeremyja Clarksona ter divo Shirley Bassey.

"Povabila na pogrebno slovesnost baronice Thatcherjeve, ki bo potekala 17. aprila v katedrali sv. Pavla, bodo natisnjena danes in jih bomo začeli pošiljati v petek," so uradno pojasnili na Downing Streetu. Ob tem pa bodo osebno povabljeni še nekateri trenutni in nekdanji svetovni voditelji ter nekatere osebe, ki so bile tesno osebno povezane z baronico, so še dodali.