Svet

Vlada zagotovila sredstva za izplačilo plač

STA/R.S.
4. 4. 2013, 18.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je danes na predlog pravosodnega ministrstva prerazporedila pravico porabe okoli 675.000 evrov na Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij za financiranje zaposlovanja zaprtih oseb, so sporočili po današnji dopisni seji vlade.

Mediaspeed

Tako so zagotovili sredstva za izplačilo marčevskih plač zaposlenim v gospodarski enoti JGZ Pohorje.
Zaposleni v gospodarski enoti Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Pohorje, ki delajo v Zavodu za prestajanje kazni zapora na Dobu, bodo v petek najverjetneje stavkali, saj še vedno niso prejeli marčevskih plač. Dokončno se bodo o stavki odločili zjutraj, ko bodo vedeli, ali namerava uprava v kratkem vendarle zagotoviti izplačilo plač. Kot so sporočili po seji vlade, je prerazporeditev sredstev nujno potrebna za zagotavljane nadaljnjega poslovanja JGZ Pohorje, ki poleg 63 civilnih delavcev zaposluje tudi do 150 oseb na prestajanju kazni zapora.


Minister, pristojen za pravosodje in javno upravo, je na podlagi sklepa vlade z 8. novembra 2012 imenoval dve komisiji. Komisijo za pripravo razpisa za prodajo premičnega premoženja in oddajo proizvodnih prostorov JGZ Pohorje v najem in medresorsko komisijo za preoblikovanje JGZ. Razpis, ki ga je pripravila prva od navedenih komisij, je bil objavljen konec februarja 2013 in postopek še ni končan, so pojasnili na vladi.
Medresorska komisija za preoblikovanje JGZ je svoje delo končala v februarju in kot najbolj ustrezno obliko predlagala združitev obstoječih JGZ v en JGZ. Vendar pa je za uspešno izvedbo prestrukturiranja JGZ Pohorje in preoblikovanje ostalih JGZ potrebno predhodno rešiti finančno situacijo, ki je zaradi izpada finančnih sredstev države v letu 2012 zelo pereča predvsem v JGZ Pohorje, so pojasnili v vladi. Tako JGZ po pojasnilu vlade ni imel sredstev za izplačilo plač zaposlenih, poleg tega pa je imel na dan 2. april 2013 za 379.937,12 evrov zapadlih izvršb. Po podatkih vodstva JGZ Pohorje, kot tudi zavoda za prestajanje kazni zapora Dob zaradi nastale finančne situacije ni mogoče zagotoviti sredstev za plače zaposlenih civilistov in zaposlenih oseb na prestajanju zaporne kazni v mesecu aprilu 2013.


Na izredno težke razmere je opozoril tudi sindikat, hkrati pa je na problematiko opozorila tudi predsednica Okrožnega sodišča Novo mesto, ki po opravlja funkcijo nadzora nad zakonitostjo ravnanja z obsojenci, ki je izpostavila tudi možnost poslabšanja varnostne situacije v zaporu Dob, so zapisali na vladi. S prerazporeditvijo pravic porabe v navedeni višini iz proračuna ministrstva v proračun Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij bo izpolnjen predpogoj, da minister predlaga vladi v soglasje štiri letne programe s finančnimi načrti in en polletni program s finančnim načrtom za JGZ, ki so podlaga za sklenitev pogodb o financiranju JGZ s strani ustanovitelja.


Skupna vrednost vseh prerazporejenih sredstev za ta namen je v višini 763.000 evrov, od tega 674.886,09 evra v pristojnosti vlade in 68.351,33 evra v pristojnosti uprave ter 19.762,58 v pristojnosti ministrstva. Kot je pojasnil predsednik osnovne organizacije sindikata Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Mitja Jeras, prerazporeditev sredstev za zaposlene ne spremeni dejstva, da plače niso izplačane. V petek tako stavka bo, razen če bi jim uprava za izvrševanje kazenskih sankcij zagotovila, da bodo plače tako za marec kot za april izplačane do 10. aprila.