Svet

Danes protesti 'zgoraj brez' proti islamizmu

STA/R.S.
4. 4. 2013, 18.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred mošejami in tunizijskimi veleposlaništvi po Evropi so danes pomanjkljivo oblečene aktivistke priredile proteste proti islamističnemu zatiranju pravic arabskih žensk.

Blogspot
Protestnice

Protestnice iz ukrajinske feministične skupine Femen so izvedle shode med drugim v Berlinu, Kijevu in Parizu ter si na prsi napisale slogane, kot je "Gole prsi proti islamizmu". "Smo svobodne, smo gole, to je naša pravice, to so naša telesa, pravila in nihče ne more uporabiti religije za zlorabo in zatiranje žensk," je dejala članica Femen Aleksandra Ševčenko na manjšem shodu pred berlinsko mošejo pri temperaturah blizu ledišča. "Proti temu se bomo borile in naše prsi bodo močnejše od njihovega kamenja," je še dodala.


Policija v Kijevu pa je danes pridržala dve mladi aktivistki, takoj ko sta se približali edini mošeji v mestu. Približno 20 zgoraj brez aktivistkam je dostop do tunizijskega veleposlaništva onemogočila tudi policija v Parizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Shodi po Evropi so se osredotočali predvsem na primer tunizijske aktivistke Amine Tyler, ki je prejšnji mesec sprožila škandal, ko je na spletu objavila svoje fotografije z napisi "Moje telo pripada meni" in "Je...e svojo moralo" na svojih golih prsih. Njene podpornike sedaj skrbi, da ji grozi kazenski pregon.


Tunizija je včasih veljala za eno bolj naprednih arabskih držav na področju pravic žensk. A nevladne organizacije obtožujejo islamistično stranko Ennahda, ki je prišla na oblast po revoluciji, ki je leta 2011 odnesla režim avtoritarnega voditelja Zina El Abidina Ben Alija, da nazaduje pri pravicah žensk. Vvztrajajo, da bi se te pravice morale zapisati v novi ustavi, ki naj bi jo po pričakovanjih sprejeli naslednje leto.