Slovenija

Klemenčič pričakuje zakonit in korekten nadzor

STA/R.S.
4. 4. 2013, 18.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Komisija za preprečevanje nikakor ne nasprotuje izvajanju nadzornih pristojnosti DZ, vključno s področjem nadzora nad premoženjskim stanjem članov komisije.

mediaspeed

Je pa upravičeno pričakovati, da se tak nadzor izvrši zakonito in korektno, je v odzivu na današnji sklep mandatno-volilne komisije za STA poudaril predsednik komisije Goran Klemenčič. Mandatno-volilna komisija (MVK) je namreč na seji odredila nadzor nad Klemenčičevim premoženjskim stanjem. V razpravi članov komisije je bilo največ govora o vprašanju pristojnosti MVK za nadzor nad premoženjem članov KPK, iz koalicijskih vrst pa je bilo slišati tudi očitke na račun dosedanjega vodenja komisije. Tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je v odzivu na sklep MVK zapisal, da dosedanje postopanje danes že bivše predsednice MVK Sonje Ramšak in predlagateljev nadzora iz poslanske skupine SDS ne nudi podlage za zakonit in korekten nadzor. Kot je opozoril Klemenčič, na vseh dosedanjih sejah MVK, na katerih je bilo govora o tej temi, sam še ni imel možnosti odgovoriti na vprašanja in domnevne očitke iz raznih anonimk. Medtem pa posamezni poslanci SDS po njegovih navedbah vsak sklic izrabijo za ustvarjanje vtisa o domnevni spornosti njegovega premoženja. Ob tem Klemenčič poudarja, da listinska dokumentacija, s katero poslanci razpolagajo, takega suma ne potrjuje. Klemenčič obenem pojasnjuje tudi navedbe iz zahteve za nadzor nad premoženjskim stanjem. Njeno vsebino je na današnji seji predstavila poslanka SDS Eva Irgl, ki je med drugim izpostavil sum fiktivne prodaje Ciprskega podjetja, od katerega je Klemenčič nepremičnino odkupil. Klemenčič pa v odgovoru na te navedbe pojasnjuje, da sta hišo z ženo kupila na trgu in po tržni ceni. Kot je zapisal, je bila v celoti plačana, ima gradbeno dovoljenje, v zvezi z njo so bile plačne vse dajatve in pristojbine ter je v postopku vpisa na Geodetski upravi RS. "O Cipru in podobnih zadevah sva prvič slišala po pojavu anonimke in očitkov poslanske skupine SDS ter nekaterih glasil," je navedel Klemenčič. Ob tem pa poudarja, da ne ve, kaj se je pozneje dogajalo s podjetjem, od katerega sta nepremičnino kupila.

Klemenčič je danes še sporočil, da je izvedel za sporna ravnanja bivše predsednice MVK Sonje Ramšak v svoji prejšnji funkciji. Ta je po njegovih navedbah še pred sklepom komisije in brez pravne podlage oz. nezakonito pridobivala osebne in bančne listine o njem in njegovih družinskih članih za obdobje pred njegovim nastopom funkcije. Kot opozarja Klemenčič, takšnih pristojnosti nimata ne KPK in ne MVK. Takšno početje Ramšakove in predlagateljev zato Klemenčič ocenjuje kot "politično in osebno motiviran pritisk na neodvisno nadzorno institucijo". "Ne glede na to ponavljam, da bom v nadzoru v celoti sodeloval in podal vsa pojasnila, pričakujem pa, da bo ta opravljen po vsaj minimalnih standardih zakonitosti in dostojnosti. Začel se namreč ni tako," je še zapisal predsednik KPK.