Zanimivosti

Pred 45 leti je bil ubit Martih Luther King mlajši

STA/R.S.
4. 4. 2013, 18.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na današnji dan leta 1968 je bil na balkonu motela v Memphisu ustreljen ameriški borec za državljanske pravice temnopoltih Martih Luther King mlajši.

Russellmoore

Ubit je bil, ko je prišel v Tennessee, da izrazi podporo tamkajšnjim stavkajočim smetarjem.
King se je le dan pred umorom v Memphisu pošalil na račun dogodka iz leta 1958, ko ga je v New Yorku skušala ubiti duševno neuravnovešena ženska. Rešilo ga je to, da je v trenutku, ko ga je zabodla z nožem, kihnil, zaradi česar je rezilo za las zgrešilo vitalne organe.
Martin Luther King mlajši je bil v času svoje smrti že svetovno znana osebnost. Leta 1964 je zaradi zagovarjanja nenasilnih metod boja proti zatiranju prejel Nobelovo nagrado za mir.
Beli Američani na jugu so Martina Luthra Kinga sovražili, nekateri so se ga tudi bali. Posebno pozornost mu je namenjal celo "večni" direktor ameriške zvezne policije FBI J. Edgar Hoover, saj ga je sumil protidržavnih oziroma komunističnih dejavnosti.
Velika Britanija je julija 1968 ZDA izročila Jamesa Earla Rayja, ki je umor borca za pravice temnopoltih hitro priznal in dobil 99 let zapora. Umrl je leta 1998, vendar pa je pred tem priznanje umaknil.
Tako kot v primeru atentata na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja leta 1963 tudi glede umora Kinga krožijo številne teorije zarote.
Kingov umor je v ZDA sprožil hudo rasno nasilje, v katerem je umrlo 40 ljudi. Tedanji ameriški predsednik Lyndon Johnson je 7. april 1968 razglasil za dan žalovanja za pokojnim, na pogrebu v Atlanti, kjer danes stoji muzej Martina Luthra Kinga mlajšega, pa se je zbralo okoli 100.000 ljudi.
ZDA imajo še vedno številna nerešena rasna vprašanja, vendar pa so se od leta 1968 močno spremenile, kar med drugim dokazuje dvakratna izvolitev temnopoltega Baracka Obame na položaj predsednika ZDA.