Slovenija

Stepišnik o gospodarskem razvoju Pomurske regije

STA/R.S.
4. 4. 2013, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je danes obiskal občino Murska Sobota in nekatera podjetja v regiji ter sodeloval na sejmu gradbeništva v Gornji Radgoni.

mediaspeed

Seznanil se je s stanjem in možnostmi razvoja regije na gospodarskem področju. Kot so sporočili z ministrstva, se je Stepišnik skupaj z državnim sekretarjem v kabinetu predsednice vlade Gašparjem Gašparjem Mišičem, vodjo kabineta ministra Aleksandrom Arsekićem in poslancem PS Brankom Fickom najprej na občini Murska Sobota seznanil z gospodarskim stanjem in potenciali, ki jih imajo na področju gospodarstva.
Župan Anton Štihec je izpostavil predvsem velik potencial geotermalne energije, ki bi jo lahko bolje izkoriščali na področju energije, turizma in kmetijstva. Minister je dejal, da bodo evropska sredstva v finančni perspektivi 2014-2020 namenjena predvsem za podjetniške projekte, ki bodo ustvarjali in ohranjali delovna mesta ali povečevali dodano vrednost, poleg tega pa tudi skrbeli za okolje.
Usmeritev bo temeljila na sofinanciranju manjšega števila projektov, ki pa bodo večje vrednosti in z velikimi multiplikativnimi učinki na okolje, je dejal minister ter poleg turizma in energetske sanacije stavb izpostavil tudi kmetijstvo, ki da je prednost Pomurja. "Pomurje bi lahko bilo tudi zelenjavni vrt Slovenije," pravi Stepišnik.

Minister se je seznanil tudi s stanjem v gradbenem podjetju Pomgrad, ki zaposluje 700 ljudi, od tega 600 Pomurcev. Predsednik uprave Pomgrada Tadej Ružič je dejal, da so investicijsko zelo aktivni, da pa sicer dobro stoječe podjetje dušijo predvsem administrativne ovire, s katerimi se soočajo pri kandidaturah na javnih razpisih, ter vedno nove in višje zahteve naročnikov glede bančnih garancij.
Pomurske mlekarne, ki zaposlujejo 170 oseb in odkupijo 80 odstotkov slovenskega mleka, so perspektivno podjetje, ki velik potencial vidi v izvozu - sedaj izvozijo 30 odstotkov prodanega mleka, izvažajo med drugim tudi v Hongkong, na Sejšele in v Mavretanijo, odpirajo pa se jim tudi azijski trgi - so pa trenutno v težavah, so opozorili.

Minister je dejal, da rešitev težav podjetij vidi v dolgoročnem kreditu ali iskanju strateškega partnerja. Dodal je, da so težave, s katerimi se soočajo v Pomurskih mlekarnah, takšne kot v večini slovenskih podjetij in da država išče sistemski način za rešitev perspektivnih podjetij.
Terme Vivat so po ministrovem mnenju podjetje z jasno vizijo, poslanstvom in točno določenimi cilji. Terme, katerih ponudba temelji na wellness in poslovnem turizmu, se med drugim približujejo ničelnemu ogljičnemu odtisu, skrbno pa izkoriščajo tudi odpadno geotermalno energijo. Podjetje zaradi dobre strategije dobro posluje, ovira pa jih nekonkurenčno poslovno okolje, so opozorili.

Stepišnik se je udeležil tudi okrogle mize o gradbeništvu na sejmu Megra, ki poteka v okviru Pomladnega sejma v Gornji Radgoni. Izrazil je obžalovanje zaradi propada velikih slovenskih gradbenih podjetij, s čimer smo izgubili tako delovna mesta kot potrebne reference.
Minister izhod za ta sektor vidi v ohranjanju lokalnih gradbenih podjetij, predvsem s sredstvi evropske kohezijske politike. Pri tem izpostavlja energetsko sanacijo tako javnih kot zasebnih stavb, s čimer da bi pomagali gradbenemu sektorju ter sanirali stavbe in izboljšali kakovost življenja, z znižanjem stroškov za energijo pa tudi zvišali kupno moč prebivalstva.