Slovenija

Vreme bo terjalo visok davek

STA/R.S.
4. 4. 2013, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sneg, mraz in velike količine vode kmetom povzročajo velike preglavice pri spomladanskih opravilih, nastaja pa že prva škoda, katere ocene zaenkrat niso znane.

Blogspot

V Pomurju je več kot 60 odstotkov njivskih površin pod vodo ali pa so razmočene in propadajo. Setev jarih žit gotovo ne bo mogoča, ozimna žita pa je v veliki meri že popasla divjad.
Aprilski sneg in nizke temperature izredno neugodno vplivajo na posevke ozimnih žit in oljne ogrščice v Pomurju, poudarjajo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota. Velike težave so predstavili tudi ministru za kmetijstvo in okolje Dejanu Židanu.
Več kot 60 odstotkov njivskih površin v Pomurju je pod vodo že precej časa ali pa so na tako razmočenem zemljišču, da propadajo (ocena več kot 15.000 hektarov). "Na setev jarih žit lahko pozabimo, kaj bomo v nadalje še sejali na takih površinah, pa bo verjetno pokazal čas, saj ne vemo, kdaj se bodo njivske površine toliko osušile, da bomo lahko sploh pregledali posevke (če bo kaj od njih ostalo) in ugotavljali škode," poudarjajo v zavodu.
V posevkih ozimnih žit, ki bodo nekako preživeli, bo izpuščen en obrok dušika, kar bo vplivalo na pridelek (lahko celo do 30 odstotkov glede na vse rastne spremembe). Škode bo najmanj 50 odstotkov tako pri ozimnih žitih kot pri oljni ogrščici.
Od 60 pa do 80 odstotkov površin, zasejanih z ozimnimi žiti in oljno ogrščico, je še vedno pod vodo. Kmetje ne morejo na njivske površine na vse njive, zasejane z ozimnimi žiti in oljno ogrščico, ker je še vedno premokro. V tem času tako ne morejo dognojevati in česati žit, opravljati škropljenja plevelne flore. Ne morejo niti dosejavati z jarimi žiti, onemogočena je setev jarih žit.
Pojavlja pa se še drug problem. Divjad je najmanj 30 odstotkov posevkov oljne ogrščice dobesedno pojedla, popasla. Sicer računajo, da se bodo rastline še nekoliko obrasle, vendar je trenutno vsaka ocena preuranjena. Enako velja tudi za ozimna žita.
Zaradi izjemno visokega dviga podtalnice kmetje trenutno lahko samo čakajo na bolj ugodne vremenske pogoje in upad podtalnice, da bodo lahko začeli s spomladanskimi deli na njivskih površinah.