Svet

Plačaj, kolikor tehtaš

S.R.
2. 4. 2013, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

To je nov način zaračunavanja letalskih vozovnic malega letalskega prevoznika Samoa Air.

Samo Air

Po novih pravilih morajo potniki ob nakupu naslovnice tako poleg teže prtljage navesti tudi svojo težo. Skupna teža prtljage in potnika pa bo določila ceno vstopnice. A seveda bodo težo še enkrat preverili na letališču, da potniki pač ne bi lagali za cenejše vozovnice. Cena slednjih bo seveda odvisna tudi od dolžine leta, okvirno pa naj bi potniki na 45 kilogramov teže sicer plačali med 50 in 200 dolarji (med 39 in 156 evri).

Predstavniki letalske družbe so izjavili, da naj bi z novimi pravili denimo družina z nekaj majhnimi otroki na ta način potovali precej ceneje in trdi, da je novi sistem ''najbolj pošten način potovanja''.

A tudi če bi v prihodnosti še kakšna letalska družba sledila njihovemu vzoru (nekatere družbe so o tem že razmišljale), bi bila pri njih razlika v ceni na račun teže potnikov precej manjša. Razlog? Letalski prevoznik Samoa Air ima v floti izključno letala z največ 12 sedeži (vključno s piloti), kar pomeni, da teža potnikov in prtljage predstavlja neprimerno večji deleže skupne teže letala kot pri večjih letalih.

No, kaj dosti učinka nova pravila najverjetneje ne bodo imela, pa tudi Samoa Air ne bo ravno obogatela na račun močnejših potnikov. Razlog je na dlani – Samoa (Ameriška Samoa je sicer neorganizirano in nevključeno ozemlje Združenih držav Amerike v Južnem Tihem oceanu) Air je šla leta 2003 v stečaj, kasneje pa so družbo reaktivirali. A kljub ponovni vzpostavitvi letov, revna družba razpolaga le s tremi letali in sicer eno Cessno 172 s samo štirimi sedeži dvema letaloma BN2A Islander, ki poleg treh članov posadke sprejmeta do devet potnikov (skupno 12 ljudi na krovu).