Svet

Končno ostrejša orožarska zakonodaja

STA / S.R.
2. 4. 2013, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kongresniki ameriške zvezne države Connecticut so v ponedeljek dosegli dogovor o novi zakonodaji glede orožja, o kateri bodo glasovali v sredo.

Dolenjski List

Zakonodaja je posledica pokola 20 predšolskih otrok 14. decembra lani v Newtownu. Tako demokrati, ki imajo v državnem kongresu večino, kot tudi republikanci zagotavljajo, da pravica do orožja ne bo okrnjena, temveč novi zakon sprejemajo, da bi morebitnim množičnim morilcem otežili delo.

V Connecticutu bo po novem prepovedana prodaja nabojnikov z zmogljivostjo več kot deset nabojev. Za tiste, ki so že v obtoku, pa bodo naredili poseben register.

Vsak, ki bo želel v Connecticutu kupiti puško, bo moral dobiti dovoljenje države. Poleg tega bo moral opraviti tečaj varne uporabe orožja, oddati prstne odtise in prestati kontrolo morebitne kriminalne preteklosti ter pregled zaradi morebitnih težav z duševnim zdravjem.

Zakonodaja uvaja državni register vseh, ki so z orožjem že kršili zakone, seznam prepovedanega orožja pa se bo razširil na skoraj sto vrst.

Medtem ko orožarski lobi v Washingtonu s pomočjo republikancev in nekaj demokratov lahko ovira sprejetje smiselnih reform glede orožja, je morilski pohod Adama Lanze v Connecticutu preblizu doma za ljudi in njihove izvoljene predstavnike.

Lanza je 14. decembra najprej ustrelil svojo mamo, nato v osnovni šoli Sandy Hook pobil 20 otrok in šest odraslih, na koncu pa si je sodil sam.