Svet

V Fukušimi izpad elektrike

STA / S.R.
19. 3. 2013, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V japonski jedrski elektrarni Fukušima, ki jo je pred dvema letoma poškodoval cunami, je prišlo do izpada električnega napajanja.

Reuters

Kot je potrdil upravljavec elektrarne Tepco, je bil oprema v bazenih za hlajenje jedrskega goriva brez napajanja že od ponedeljka zvečer po lokalnem času, zaenkrat pa jim je uspelo delno ponovno vzpostaviti napajanje.

Hlajenje goriva je sicer nujno, da v elektrarni ne bi prišlo do nenadzorovanih jedrskih reakcij, kljub temu pa v Tepcu zatrjujejo, da zaenkrat neposredne nevarnosti ni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Temperatura v bazenih z gorivom je namreč ostajala precej pod varnostno mejo 65 stopinj Celzija, čeprav je naraščala za med 0,3 in 0,4 stopinje na uro.

Do torka popoldne po lokalnem času je zaposlenim uspelo ponovno vzpostaviti električno napajanje dela opreme. Hladilni sistem v bazenih prvega in četrtega reaktorja že polno delujeta, delovanje hladilnega sistema bazena tretjega reaktorja pa naj bi obnovili do večera po lokalnem času. Ločen hladilni sistem v skupnem bazenu naj bi ponovno deloval do srede zjutraj.

Če električno napajanje ne bi bilo vzpostavljeno, bi voda v bazenu četrtega reaktorja v prihodnjih štirih dneh dosegla 65 stopinj, medtem ko naj bi se v ostalih reaktorjih to zgodilo precej kasneje. Zakaj je zmanjkalo elektrike, sicer še niso ugotovili.

V jedrski elektrarni Fukušima so po potresu in cunamiju 11. marca 2011 nastale poškodbe treh od šestih reaktorjev, ki so bile prav posledica nedelovanja hladilnega sistema.

Družba Tepco je bila tedaj deležna ostrih kritik, saj je pred nesrečo vedela, da bi utegnil biti cunami nevaren, vendar ni ukrepala.