Svet

Velika Britanija odobrila gradnjo nove nuklearke

STA / S.R.
19. 3. 2013, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velika Britanija je podelila dovoljenje za gradnjo nove jedrske elektrarne, ki bo prva po letu 1995.

Reuters

Zgrajena bo v Hinkley Pointu na jugozahodu Anglije in bo sčasoma zagotavljala okoli sedem odstotkov vse električne energije v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nuklearko bo gradil francoski energetski velikan EDF.

Britanski energetski minister Ed Davey je poudaril, da bo elektrarna z dvema reaktorjema, ki bo stala okoli 14 milijard funtov (16,3 milijarde evrov), igrala "ključno vlogo" pri diverzifikaciji dobave energije in bo zmanjšala ogljični odtis države.

Britanci morajo z EDF doseči le še dogovor o ceni, ki jo bodo plačevali za energijo, proizvedeno v elektrarni. Davey je prepričan, da bo ta dogovor dosežen kmalu.

Britanska okoljska agencija je EDF podelila tri glavna okoljska dovoljenja, ki so potrebna za delovanje elektrarne. To bo prva nuklearka na Otoku po Sizewell B, ki so jo v Suffolku na omrežje priključili leta 1995.

"Investicije v novo infrastrukturo so nujne za spodbujanje gospodarstva," je v britanskem parlamentu danes dejal Davey. "Projekti v energijo z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida bodo vključevali velike investicije, podpirali odpiranje delovnih mest in spodbujali rast," je še zagotovil.

Manj navdušeni so v nevladni okoljevarstveni organizaciji Greenpeace. Izvršni direktor Greenpeacea John Sauven je do načrta kritičen iz gospodarskega vidika, opozoril pa je tudi, da Britanci nimajo "kredibilnega načrta" za ravnanje z jedrskimi odpadki.

"Gradnja bo zaradi visoke odkupne cene, ki naj bi bila dvojna glede na trenutno ceno elektrike, celo generacijo potrošnikov prisilila v plačevanje višjih računov," je prepričan Sauven. Hkrati pa bo gradnja nuklearke negativno vplivala na razvoj novih, čistejših in cenejših tehnologij, je še opozoril.