Slovenija

Jelinčiča zamedlo med potjo na sodišče

Robert Marin
19. 3. 2013, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prvak stranke SNS nekdanjo strokovno sodelavko označil za vohunko

Mediaspeed
Zmago Jelinčič

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se včeraj moralo nadaljevati sojenje predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču Plemenitemu, ki ga zaradi žaljive obdolžitve kazensko preganja Lara Mikuž, hči razvpitega podjetnika Marjana Mikuža. Toda pred sodnico je zevala zgolj prazna zatožna klop. Po besedah Jelinčičevega odvetnika se je prvak zunajparlamentarne SNS mudil v tujini, med potjo na Tavčarjevo pa je zaradi vremenskih razmer menda obtičal nekje v prometu. Sodnici tako ni preostalo drugega, kot da povabljene priče, novinarja Večera Mitjo Stepišnika in novinarja Info TV Aleksandra Jakopiča, zasliši zunaj glavne obravnave.

Mikuževa očitke zavrača.

Jelinčičev zaplet z Mikuževo ima korenine v začetku leta 2010, ko je policija poslanca SNS Srečka Prijatelja osumila izsiljevanja Marjana Mikuža, posedovanja orožja in podkupovanja, pod lupo kriminalistov pa se je zaradi domnevnega trgovanja s poslanskimi glasovi in lobiranja za postavitev letalskega muzeja v Murski Soboti znašel tudi Jelinčič. O Mikuževi, ki je takrat delala kot strokovna sodelavka SNS, je Jelinčič v medijih razvijal različne teorije. Med drugim je za Večer povedal, da je policijo obveščala o delovanju stranke SNS in da ima intimne odnose z Damijanom Jankovičem. 

Mikuževa na drugi strani očitke zavrača. Kot pravi, so jo Jelinčičeve izjave presenetile in šokirale, zaradi šikaniranja na delovnem mestu pa je morala celo poiskati zdravniško pomoč. Mikuževa je prepričana, da jo je Jelinčič blatil, zgolj da bi zaščitil stranko in Prijatelja. »Ne razumem, zakaj sem vpleten v ta proces. Mediji so bili tisti, ki so moje besede povzemali na senzacionalističen način ter dodajali pridevnike in samostalnike, ki bi bili lahko žaljivi,« je Jelinčič med drugim dejal konec januarja v zagovoru. Novinarja sta danes povedala, da ni bilo tako in da sta svoje delo opravila profesionalno. Lov za resnico se bo nadaljeval aprila.