Svet

Uporniki uporabljajo kemično orožje?

STA / S.R.
19. 3. 2013, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirska vlada je danes obtožila uporniške sile, da so prvič uporabile kemično orožje. Obtožbe je sirska opozicija ostro zavrnila in zatrdila, da so prepovedano orožje morebiti uporabile vladne sile.

Reuters

Po poročanju sirske državne tiskovne agencije Sana so "teroristi" v provinci Alep izstrelili več raket s kemičnim orožjem. Sirski informacijski minister Omran al Zohbi je napad v mestu Kan al Asal označil na "nevarno eskalacijo" razmer in dodal, da je bilo v napadu ubitih 16 ljudi, ranjenih pa 86.

"Mednarodna skupnost in države, ki oborožujejo, financirajo in dajejo zavetje teroristom, naj pozornost posvetijo danes zagrešenemu zločinu, pri katerem so teroristi uporabili orožje, ki ga mednarodno pravo prepoveduje," je dejal al Zohbi.

Pripomnil je, da države, ki podpirajo upornike, med drugim Turčija in Katar, "nosijo pravno, moralno in človeško odgovornost za zločin, ki je terjal življenja 16 civilistov in vojakov".

Predstavnik opozicijske Svobodne sirske vojske pa je v Carigradu zanikal, da so uporniške sile uporabile kemično orožje in režim sirskega predsednika Bašarja al Asada obtožil smrtonosnega raketnega napada, po katerem so imeli prizadeti "težave z dihanjem".

"Sirska vojska je napadla Kan al Asal z raketo dolgega dosega, ki je po naših prvotnih informacijah morebiti vsebovala kemično orožje," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik Svobodne sirske vojske Louaj Mukdad.

"Mi nimamo niti raket dolgega dosega niti kemičnega orožja," je Mukdad povedal v Carigradu, kjer poteka srečanje sirske opozicije.

Pri Sirskem observatoriju za človekove pravice so potrdili, da je bila na tem območju izstreljena raketa proti položajem sirske vojske, vendar direktor observatorija Rami Abdel Raman ni mogel potrditi, ali je raketa vsebovala kemične snovi.

Mednarodna skupnost je že pred časom izrazila skrb, da bi lahko sirski režim morebiti uporabil kemično orožje proti uporniškim silam, poleg tega pa so se pojavile skrbi, da bi lahko orožje prišlo v roke skrajnežev, če bi režim izgubil nadzor nad njim. Damask je sicer zatrdil, da bo kemično orožje uporabil le v primeru napada tujih sil.