Slovenija

Odbojkar na čelu Maribora

Petra Rupnik
19. 3. 2013, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novi mariborski župan Andrej Fištravec je prepričljivo zmagal že v prvem krogu nadomestnih županskih volitev. Prepričljivosti zmanjšuje težo le nizka, približno 29-odstotna volilna udeležba.

Mediaspeed

Fištravec je prejel 52,41 odstotka glasov, daleč za njim je pristal Matevž Frangež (SD) s 24,67 odstotka56-letnega Fištravca Mariborčani že od nekdaj poznajo predvsem po njegovem značilnem klobuku, širša javnost pa ga je spoznala ob protestih v Mariboru, na katerih je deloval kot aktivni udeleženec in s podporo Vlada Novaka, Borisa Vezjaka in drugih vidnih Mariborčanov spisal manifest Skupaj za Maribor. Ista skupina je podprla tudi njegovo kandidaturo za mariborskega župana. Fištravec je kandidiral in zmagal kot nestrankarski kandidat. O tem sicer dvomi Franc Kangler, ki so ga protesti predčasno odnesli z županskega stolčka. »Če ne nosi strankarske izkaznice, še ne pomeni, da je neodvisen,« je dejal Kangler, ki je pojasnil, da bo primopredajo poslov s Fištravcem opravil v. d. župana Milan Mikl, saj da sam od 31. decembra 2012 nima več opravka z občino.

Mediaspeed
Bo Fištravec zadovoljil pričakovanja mariborskih protestnikov, ki so spodnesli Kanglerja?

Fištravec je po izobrazbi sociolog, velja pa za političnega novinca. Z njegove spletne strani je sicer razvidno, da je bil družbeno in politično aktiven že v mladih letih. Med drugim je vodil pionirsko in mladinsko organizacijo, soorganiziral je t. i. svobodne katedre, ki so jih v času Jugoslavije vedno znova prepovedovali. Po koncu gimnazije je pristal tudi v Zvezi komunistov, iz katere naj bi ga izključili zaradi nekega programskega spodrsljaja na mariborskem Radiu Študent, ko si je prislužil pogojno kazen. V osemdesetih letih je bil tudi član Zveze socialistične mladine Slovenije in pozneje, kot je zapisal, »prek t. i. Janševe liste« tudi izstopil iz nje.

Zasebno je Andrej Fištravec poročen z znano voditeljico Ireno Polak Fištravec, s katero imata hčeri Vito in Lucijo, na svoji spletni strani www.fistra.com pa je javno delil tudi nekaj intimnosti iz otroštva. Med drugim tudi to, da se je leta 1957 rodil s carskim rezom mami Marti in očetu Alojzu, pozneje pa je dobil še brata Matjaža. Če je bil včasih aktiven pionir, je danes očitno aktiven športnik, saj je član odbojkarskega društva. Kako mu bo začetni 'servis' uspel na mariborski občini, pa bomo videli kmalu.