Svet

Zapornika pobegnila v stilu Jamesa Bonda

S.R.
18. 3. 2013, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dva kanadska zapornika sta v nedeljo, 17. marca iz zapora pobegnila na način, ki se ga ne bi sramoval niti James Bond.

Aircraft.de

Pobegnila sta namreč s pomočjo kablov, ki so viseli z ukradenega helikopterja. Pazniki so povedali, da je helikopter lebdel povsem blizu zapora, nato pa sta se pojavila dva zapornika in se priključila na kable, ki so viseli s helikopterja.

Helikopter naj bi sicer pod krinko turistov zavzela dva moška, ki sta pilotu zagrozila s pištolo in mu ukazala, naj odleti proti zaporu, tam pa sta s kabli nato rešila dva zapornika. Helikopter je nato z zapornikoma, ki sta visela s kablov odletel. Vse to se je zgodilo v zaporu Saint-Jerome in to čez dan, pred pričami, ki so vse skupaj opisale kot ''prizor iz James Bonda''.
A kljub drznemu pobegu, pa svoboda zapornikov ni dolgo trajala, saj so do ponedeljka zjutraj policisti že aretirali oba pobegla zapornika in še dve drugi osebi.
Pobegla zapornika sta bila sicer 36-letni Benjamin Hudon-Barbeau, ki je v zaporu čakal na sojenje za umor, ter 33-letni Danny Provencal, ki je služil sedemletno kazen zaradi več prekrškov, med drugim tudi požiga.
Pazniki v zaporu Saint-Jerome so sicer vajeni vsega mogočega, saj so pred dobrim mesecem dni preprečili upor zaporniške populacije. A česa takega še niso videli. Yves Galarneau, namestnik direktorja za zapore v zahodnem Quebecu je medijem povedal, da so pazniki najverjetneje prepočasi reagirali, saj se je vse skupaj sicer zgodilo zelo hitro. Pazniki najverjetneje sprva sploh niso mogli verjeti očem. Je pa res, da varnostnih protokolov za tovrstne primere ni.
Helikopter so sicer kmalu po pobegu našli v kraju Mont-Tremblant, kjer je tudi vzletel. Zapornika in pomagača so pobegnili v belem terenskem vozilu, a jim je bila policija vseskozi za petami. V zgodnjih jutranjih ponedeljkovih urah, le šest ur po pobegu, je policija aretirala tri od štirih moških, zadnjega pa so prijeli še nekaj ur kasneje.