Svet

Bo novi papež ''oživil'' Cerkev?

STA / S.R.
13. 3. 2013, 23.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V svetu in Sloveniji so pozdravili izvolitev argentinskega kardinala Jorgeja Maria Bergoglia za 266. papeža, prvega iz Latinske Amerike.

Reuters
Novi papež Frančišek I.

Države so izražale prepričanje v nadaljevanje dobrih odnosov z Vatikanom, vrstila so se vabila na obisk. Veselje ob izvolitvi so izrazili tudi slovenski škofi, čestitala mu je tudi slovenska vlada.

Med prvimi je papežu, ki si je izbral ime Frančišek I., čestitala argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner. V čestitki sicer ni neposredno omenila njegove narodnosti, izrazila pa je željo, da bi papež plodno opravljal zahtevno pastoralno nalogo. V Argentini, še posebej v prestolnici Buenos Aires, kjer je bil doslej kardinal, so novico dočakale na ulicah navdušene množice.

Veselje, da Cerkev dobiva prvega papeža iz Latinske Amerike so izrazili tudi v brazilski škofovski konferenci. Brazilski škofje so izrazili upanje, da bo argentinski papež "oživil" Cerkev.

Čestitala mu je tudi EU. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta mu v skupni izjavi zaželela "dolg in blagoslovljen pontifikat", ki bo zagotovil obrambo temeljnih vrednot - miru, solidarnosti in človeškega dostojanstva.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je ob čestitkah izrazil pričakovanje, da se bo tudi pod njegovim vodenjem Cerkve nadaljevalo dobro sodelovanje med ZN in Svetim sedežem. Izrazil je tudi upanje, da bo veliko pozornosti namenil medverskemu dialogu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je poudarila, da ne le katoličani, temveč tudi mnogi drugi od novega papeža pričakujejo smernice tudi glede miru in pravičnosti. Francoski predsednik Francois Hollande je v čestitki zapisal, da bo Francija nadaljevala dialog, kakršnega je vselej vodila s Svetim sedežem.

Frančišku I. je čestital tudi dosedanji italijanski premier Mario Monti, ki je zapisal, da Italijani papeža pričakujejo z velikim veseljem, upanjem in vero.

Avstrijski kancler Werner Faymann je novemu cerkvenemu poglavarju zaželel, da bi imel veliko moči pri opravljanju zahtevne naloge. Izbiro papeža iz Latinske Amerike je označil kot pomemben signal za veliko vernikov na tej celini.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski je papeža pozval, naj obišče Poljsko, obenem pa izrazil upanje, da se bodo nadaljevali dobri odnosi med Poljsko in Svetim sedežem.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je novega papeža povabil, naj obišče mesto Betlehem, kjer se je rodil Jezus Kristus. Izrazil je tudi upanje, da si bo novi papež prizadeval za mir v Sveti deželi.

Vodja anglikancev Justin Welby je novemu papežu zaželel blagoslov in poudaril, da se veseli sodelovanja z njim.

Najboljše želje je novemu papežu izrazil tudi ameriški predsednik Barack Obama. "Kot zagovornik revnih in najbolj ranljivih med nami nosi sporočilo ljubezni in sočutja," je dejal, njegovo izvolitev za prvega papeža iz Amerike pa govori o moči in vitalnosti regije, ki vse bolj oblikuje naš svet. Skupaj z milijoni Latino-Američanov se tudi v ZDA veselimo tega radostnega dne," je dejal Obama.

Tudi slovenski škofi so izrazili veselje Cerkve v Sloveniji ob izvolitvi novega papeža. V izjavi so izrazili tudi veselje, da novi papež prihaja iz Argentine, kjer je Katoliška cerkev živo občestvo. Prepričani so, da bo z Božjo pomočjo uspešno izvrševal zaupano poslanstvo in pogumno vodil Katoliško cerkev v zahtevnih časih.

V imenu slovenske vlade in v svojem osebnem imenu je novemu papežu čestital tudi predsednik vlade Janez Janša, ki opravlja tekoče posle. Pri odgovornem in zahtevnem poslanstvu mu je zaželel obilo uspeha, modrosti in duhovne moči. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo Sveti sedež in Slovenijo skupna prizadevanja za blaginjo, pravičnost in razvoj človeške družine vodila tudi v času pontifikata novega papeža in da se bodo dobri odnosi med Slovenijo in Svetim sedežem nadaljevali.

Škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je ob čestitkah novemu papežu za STA dejal, da si želijo in pričakujejo uspešno sodelovanje med Katoliško in Evangeličansko luteransko cerkvijo na lokalni in globalni ravni. Čestitke ob izvolitvi papeža je Katoliški cerkvi izrazil tudi namestnik metropolita zagrebško-ljubljanskega Srbske pravoslavna cerkve Željko Lubarda. Sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić pa je za STA dejal, da pričakujejo, "da bo tudi novi papež nadaljeval pot medsebojnega dialoga oziroma komunikacijo tudi z drugimi, da bo neko sožitje, ki je bilo prisotno doslej".