Slovenija

Koalicijska pogodba je podpisana

STA
13. 3. 2013, 22.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prvaki PS, DL, SD in DeSUS so v DZ podpisali koalicijsko pogodbo.

Mediaspeed

Prvaki strank PS, SD, DL in DeSUS so v državnem zboru podpisali koalicijsko pogodbo oziroma dogovor o sodelovanju v vladi Alenke Bratušek. Z njim so dogovorili prioritete nove vlade, ki bi jo DZ lahko potrdil že čez teden dni. Po podpisu so vsi poudarili, da je konec politične krize. Mandatarka Alenka Bratušek kandidatov za ministre še ni razkrila.

Bratuškova je izrazila veselje, da so se stranke uspele uskladiti pri pogajanjih in našle skupni imenovalec za dobro ljudi in države. Predsednik SD Igor Lukšič upa, da bo nova vlada uspela Slovenijo obrniti na bolje in je prepričan, da jim bo uspelo.

Prvak DL Gregor Virant je poudaril, da je politična kriza končana in je čas, da zavihajo rokave in začnejo delati tisto, za kar so politiki plačani. Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je poudaril, da Slovenija sicer s tem trenutkom ni več v politični krizi, a da je še vedno v hudi finančni in gospodarski krizi. Prepričan pa je, da dobivamo dovolj močno vlado, ki bo kos tem izzivom.

Prvaki omenjenih strank so glavne programske usmeritve za zaprtimi vrati uskladili sredi minulega tedna. Dogovor o sodelovanju v vladi, ki jo bo vodila vodja PS Bratuškova, med prioritetami med drugim navaja umiritev političnih strasti v državi, zagon gospodarstva, zmanjševanje javnega primanjkljaja, nadaljevanje s projektoma sanacije bank in državnega holdinga, a z nekaterimi spremembami ter skrb za javno zdravstvo.

V četrtek se sicer izteče rok, ko mora mandatarka v DZ vložiti listo ministrskih kandidatov. Kot je povedala po nocojšnji seji sveta PS, jih bo ob vložitvi tudi razkrila javnosti. Je pa zagotovila, da je seznam zapolnjen. Zaslišanja kandidatov bodo predvidoma potekala v ponedeljek in torek, medtem ko bi v DZ novo vlado lahko potrdil že v sredo.

 

Mandatarka Alenka Bratušek bo kandidatno listo ministrov predstavila v četrtek, o konkretnih imenih pa tudi danes ni želela govoriti. Še vedno tako ni jasno koliko kandidatov se poteguje za mesto finančnega ministra. Bratuškova je zgolj zagotovila, da je kandidatna lista polna.

Kot je sicer Bratuškova pojansila že po seji sveta Pozitivne Slovenije, je prioriteta nove vlade sanacija bančnega sistema.