Slovenija

Podpis koalicijske pogodbe ob 23.00 uri

P. R./ STA
13. 3. 2013, 22.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Izrazila je veselje, da so s SD, DL in DeSUS v pogajanjih za novo koalicijo uspeli najti skupni imenovalec v dobro države. Dogovor o sodelovanju, ki ga je svet PS potrdil soglasno, naj bi stranke v DZ podpisale še nocoj.

Reuters

"Očitno je z današnjim dnem konec groženj, izsiljevanja in žalitev v naši državi in obljubljam, da se začenja obdobje sodelovanja, dogovarjanja in iskanja pozitivnih rešitev za vse naše državljanke in državljane," je dodala Bratuškova.

Poudarila je, da imajo kandidate za vsa ministrska mesta, vendar o konkretnih imenih ne želi govoriti do četrtka, ko bo tudi vložila kandidatno listo v DZ. Tako tudi ni želela razkriti, kdo je kandidat za finančnega ministra in ali je kandidatov več.

O tem, da v vladi ne bo prvaka SD Igorja Lukšiča pa je dejala, da sta se o tem "pogovarjala in dogovorila" in da pri tem ne vidi posebne ovire.

Kot absolutno prioriteto nove koalicije je Bratuškova izpostavila sanacijo težav bančnega sistema, so pa ena od prioritet tudi proračunske projekcije, je dodala.

Na vprašanje, kako odgovarja protestnikom, ki zahtevajo predčasne volitve, je odvrnila, da gre v roku enega leta po zaupnico v državni zbor. Praktično takoj po sestavi vlade pa bo protestnike tudi prosila, naj sedejo za skupno mizo in se pogovorijo. "V marsikateri točki bomo tudi s protestniki našli skupni jezik," je prepričana.

Člani sveta so sicer na seji pogledali tudi, koliko je koalicijska pogodba v skladu s programskim dokumentom Pozitivne Slovenije z imenom Slovenija 2020, ki je bil sprejet na kongresu stranke. Potrdili so jo soglasno in tako pritrdili podlagi za sodelovanje PS s koalicijskimi partnericami.

Za vstop v vlado se je nocoj odločila tudi stranka DL, v DeSUS so o tem odločili v torek. Konferenca SD je odločitev za vstop v koalicijo sprejela že v soboto, danes pa je predsedstvo stranke pooblastilo predsednika Igorja Lukšiča za podpis koalicijske pogodbe.