Svet

Pedofila so prijavili že leta 1964

STA / S.R.
12. 3. 2013, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanska policija je leta 1964 preiskovala zdaj že pokojnega televizijskega voditelja Jimmyja Savila zaradi obtožb o spolnih zlorabah, vendar se policisti niso zmenili za dokaze in niso preiskali prijav.

Reuters
Jimmyja Savila bi lahko zaprli že pred 50-imi leti

Tako je danes sporočil britanski policijski inšpektorat. Inšpektorat je v danes objavljenem poročilu opozoril, da obstaja možnost, da bo policija isto napako ponovila tudi v prihodnje.

Med pregledom Savilovega policijskega dosjeja so odkrili le pet obtožb in dva dokaza, medtem ko je nekdanji televizijski voditelj na BBC zdaj osumljen 450 kaznivih dejanj, povezanih s spolnimi zlorabami.

Inšpektorat je ugotovil, da se prvi policijski zapisi o Savilu pojavijo leta 1964, vendar policisti niso preiskali dokazov.

Odvetnik Alan Collins iz odvetniške družbe, ki zastopa več kot 40 Savilovih žrtev, je bil ogorčen zaradi nedelovanja policije. "Savile je lahko brezobzirno nadaljeval svoje početje, ceno pa so plačale njegove številne žrtve. Obstaja jasno tveganje, da bi se primer Savile lahko ponovil, če se politika in odnos ne bosta spremenila," je opozoril.

Notranja ministrica Theresa May pa je dejala, da poročilo izpostavlja napake policije, zaradi katerih je Savile več kot pet desetletij ostal nekaznovan.