Slovenija

O vstopu v vlado še DeSUS

STA
12. 3. 2013, 09.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

O vstopu v vlado Alenke Bratušek bosta danes odločala izvršni odbor in svet stranke DeSUS.

Mediaspeed

Presenečenj ni pričakovati, saj je že ožje vodstvo v ponedeljek pojasnilo, da posebnih ovir za vstop v koalicijo ni. Organi DeSUS bodo danes določili tudi kandidate stranke za ministre v novi vladi in odločali o svojem novem generalnem sekretarju.

Vodstvo DeSUS je prepričano, da je stranka v svojih zahtevah za vstop v koalicijo uspela. Zahtevali so, da se ohrani usklajevanje pokojnin v primeru rasti plač, in da se razveljavi 143. člen zakona za uravnoteženje javnih financ.

Vodstvo tudi soglaša s strankinima kandidatoma za ministra, Tomažem Gantarjem kot zdravstvenim ministrom in prvakom DeSUS Karlom Erjavcem kot zunanjim. Kandidate stranke za ministre in državne sekretarje v novi vladi bo danes dokončno določil izvršni odbor.

To je druga stranka, ki odloča o vstopu v koalicijo z Bratuškovo. Za ta korak se je že v soboto odločila konferenca SD, glede koalicijske pogodbe pa naj bi se v sredo odločalo še predsedstvo SD. Tudi organi PS naj bi zasedali sredi tedna.

Najbolj nepredvidljiva je odločitev DL, ki bo o vstopu v vlado na seji sveta odločala v sredo. Prvak DL Gregor Virant je namreč minuli teden spomnil, da stranka ni obljubila vstopa v koalicijo. Virant je Bratuškovi poslal tudi pismo z zahtevami stranke za sodelovanje, njen odgovor pa pričakuje danes.

Bratuškova naj bi tako po nekaterih informacijah pripravljala "plan B". Kot kaže, bi tudi v primeru, da DL v vlado ne bo šla, poskušala sestaviti manjšinsko vlado.

Po nedavnem kongresu stranke DeSUS bosta danes ustanovni seji sveta in izvršnega odbora. Člani sveta bodo imenovali tudi predsednika in namestnika predsednika. Seznanili se bodo z odstopom dosedanjega generalnega sekretarja Ljuba Jasniča, ki je na kongresu stranke izgubil bitko za predsedniški stolček, in imenovali novega.