Slovenija

Erjavec parafiral osnutek pogodbe

STA
12. 3. 2013, 11.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prvak DeSUS Karl Erjavec je že parafiral osnutek koalicijske pogodbe, je povedal pred sejo izvršnega odbora DeSUS, na kateri bodo odločali o vstopu stranke v vlado.

Mediaspeed

Erjavec težav ne pričakuje, saj so bile zahteve DeSUS upoštevane. Napovedal je, da se bo danes še sestal z mandatarko Alenko Bratušek.

Erjavec je pojasnil, da osnutka koalicijske pogodbe ni parafiral v smislu, da koalicijsko pogodbo sprejemajo, saj bo to storil svet stranke, temveč v smislu, da je tisto, kar je napisano, bilo dejansko dogovorjeno.

V koalicijski pogodbi sicer po njegovih besedah niso navedene vse zahteve DeSUS, ampak imajo glede teh ustni dogovor. Tako je navedeno, da se bodo pokojnine usklajevale, ne pa tudi, da črtajo 143. člen zakona o uravnoteženju javnih financ.

Na današnjih sejah izvršnega odbora in sveta stranke ne pričakuje zapletov glede potrditve vstopa v koalicijo, kljub vsemu pa še čaka na razpravo. Že na kongresu so se po njegovih besedah namreč pojavili pomisleki glede statusa ljubljanskega župana in predsednika PS, ki je podal bianco odstopno izjavo, Zorana Jankovića. Večinsko mnenje v DeSUS je, da je dovolj, če se umakne kot predsednik stranke, je pojasnil Erjavec, ki pričakuje, da bo Janković do izvolitve nove vlade na svojo bianco odstopno izjavo vpisal še datum.

PS, SD in DeSUS čakajo še na odločitev DL, ki bo o vstopu v koalicijo odločala na seji sveta v sredo. Prvak te stranke Gregor Virant je že poudaril, da DL ni obljubila vstopa v koalicijo. Erjavec je tako pred današnjo sejo sveta dejal, da čakajo na odločitev DL, vendar pa bodo ostale potencialne partnerice, ne glede na njihovo odločitev, verjetno poskušale oblikovati vlado.

V primeru manjšinske vlade bi bile po Erjavčevih ocenah predčasne volitve najkasneje do konca leta, verjetno jeseni. Prvak DeSUS sicer predvideva, da se bo DL odločila za vstop v koalicijo oziroma bi bila drugačna odločitev zanj presenečenje. "Je pa to res v njihovih rokah," je dodal.

Prvaki treh potencialnih partneric Bratuškova, Igor Lukšič in Karl Erjavec so se sicer brez Viranta sestali že v petek. Člani sveta DeSUS bodo danes imenovali tudi novega generalnega sekretarja namesto Ljuba Jasniča, ki je s tega mesta odstopil.

Za novega generalnega sekretarja stranke bo Erjavec, kot je napovedal, predlagal dolgoletnega člana stranke Branka Simonoviča, sicer tudi predsednika občinske organizacije DeSUS v Izoli. Po njegovi oceni ima potrebne sposobnosti in izkušnje.