Svet

V Vatikanu danes začetek konklava

STA / A.M.
12. 3. 2013, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Vatikanu se bodo danes začele volitve novega papeža. Konklave, na katerem bodo kardinali izvolili naslednika Benedikta XVI., ki je konec februarja odstopil, se bo začel popoldne.

Reuters

Prvo glasovanje naj bi bilo kmalu po začetku konklava ob 16.30, okoli 19. ure pa naj bi se iz dimnika Sikstinske kapele prvič pokadil dim. Če je dim bel, je to znamenje, da je izvoljen nov papež, črn dim pa je znak, da papež še ni bil izvoljen.

Za izvolitev novega papeža je potrebnih najmanj 77 glasov od skupaj 115 kardinalov elektorjev, to je tistih, ki so mlajši od 80 let. Med njimi je prvič tudi Slovenec, kardinal Franc Rode.

V Vatikanu upajo, da bo novi papež izvoljen že do velike noči 31. marca oziroma morda že do cvetne nedelje teden dni prej.

Med favoriti se najpogosteje omenja milanski nadškof Angelo Scola, precej možnosti naj bi imeli tudi Brazilec Odilo Pedro Scherer, Kanadčan Marc Ouellet in Američan Timothy Dolan.

Med konklavom kardinali nimajo nikakršnega stika z zunanjim svetom in so pod prisego zavezani k molčečnosti. Če jo prekršijo, jim grozi izobčenje.

Volitve so tajne, izvedejo pa lahko največ štiri glasovanja na dan. Konklave sicer traja, dokler eden od kandidatov ne dobi dovolj glasov.