Slovenija

Kaj se bo zgodilo s slovenskimi obrtniki?

STA / A.M.
11. 3. 2013, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Državni svet je na današnji izredni seji na tajnem glasovanju z 21 glasovi za in 12 proti izglasoval odložilni veto na novelo obrtnega zakona.

Reuters
GZS je ob današnjem glasovanju državnega sveta o odložilnem vetu na novelo obrtnega zakona pozvala k spoštovanju referendumske volje podjetnikov in obrtnikov. V GZS sprejem novele podpirajo, ker sprejeto besedilo vsebuje vsa dopolnila zbornice, ki odpravljajo nepotrebne administrativne ovire za podjetnike in obrtnike.
V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) sicer pojasnjujejo, da je več kot 90 odstotkov njihovih članov malih in mikro podjetij, zato so v postopku sprejemanja zakona dopolnila predlagali v interesu večine članov.
V GZS so spomnili, da je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) lani organizirala referendum, na katerem je sama ponudila članom izbiro, ali naj bo članstvo v tej zbornici obvezno ali prostovoljno. Večina članov OZS, ki se je referenduma udeležila, se je odločila za prostovoljno članstvo. "V Sloveniji je ljudska volja, izražena na referendumih, eden od temeljev demokratične ureditve. Zato jo je treba spoštovati," poudarjajo v GZS.
V GZS sicer izražajo negativno presenečenje ob informacijah, da so predstavniki nekaterih poslanskih skupin v DZ, ki so do zdaj zagovarjali spoštovanje izražene referendumske volje, stremeli k nespoštovanju tega rezultata. "S tem so pokazali temeljno nedoslednost pri svojih dejanjih," pravijo na GZS.

Ta je podlaga za uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer ukinitvi obveznega članstva nasprotujejo.

Odložilni veto na novelo obrtnega zakona je predlagala interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev. Kot je v imenu predlagateljev danes povedal svetnik Alojz Kovšca, sicer predsednik OZS, se je lanskega posvetovalnega referenduma o obliki članstva v OZS udeležilo 18,16 odstotka vseh volilnih upravičencev, za prostovoljno obliko članstva pa je glasovalo le 6448 od skupno 51.318 članov.

Zato menijo, da gre za zlorabljeno referendumsko voljo in da spremembe članstva niso upravičene. Predlagatelji veta so prepričani, da obvezno članstvo zbornici zagotavlja neodvisnost in strokovno izvajanje nalog.

Brez obveznega članstva bi grozila nevarnost, da bi se članstvo zmanjšalo, zbornica pa bi izgubila transparentnost pri spremljanju gospodarskega življenja v državi, poudarjajo.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Uroš Rožič je dejal, da je veto nepotreben. Zavrnil je očitek, da gre za zlorabljeno referendumsko voljo.

Pojasnil je, da vlada v zvezi z referendumom OZS ni ničesar sugerirala ali vsiljevala. Vodstvo zbornice je samo organiziralo referendum, zato gre za njihovo avtonomno odločitev, je pojasnil Rožič in dodal, da OZS tudi v skladu z novelo ostaja oseba javnega prava in edini predstavnik obrti v Sloveniji.

Državni zbor bo moral o noveli obrtnega zakona, ki jo je sprejel 5. marca, zdaj odločati znova, takrat pa bo morala za potrditev glasovati absolutna večina vseh poslancev.