Svet

Več mrtvih v Afganistanu

STA / S.R.
11. 3. 2013, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V streljanju v skupni vojaški bazi afganistanske in ameriške vojske na vzhodu Afganistana je bilo danes ubitih najmanj pet ljudi, od tega dva ameriška vojaka in trije afganistanski policisti.

Reuters (simbolna fotografija)
Afganistanci si ogledujejo trupla mrtvih afganistanskih policistov v kombiju

Med mrtvimi je tudi napadalec, ki naj bi bil pripadnik afganistanskih varnostnih sil, več ljudi pa je bilo ranjenih. "Dva ameriška vojaka sta danes umrla, ko je proti ameriškim in afganistanskim silam začel streljati posameznik v uniformi afganistanskih državnih varnostnih sil," je dejal Jamie Graybeal iz kabulske pisarne ameriškega obrambnega ministrstva. Dodal je, da je bilo v incidentu v vojaški bazi v provinci Vardak ranjenih več ljudi.

Predstavnik policijske uprave v Vardaku Abdul Razak Kuraiši pa je dejal, da je videl trupla treh policistov, vendar da jih ameriška vojska ni spustila v bazo. Policisti so se v vojaški bazi nahajali v okviru priprav na skupno operacijo z ameriškimi silami, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal neimenovan vojaški vir.

Prejšnji mesec je afganistanski predsednik Hamid Karzaj dal ameriški vojski čas do 10. marca, da se umakne iz province Vardak, potem ko so se pojavile obtožbe o njeni vpletenosti v zlorabe in izginotja Afganistancev.

Incident v Vardaku je zadnji v vrsti napadov afganistanskih varnostnih sil na tuje vojake. Lani je bilo v tovrstnih napadih ubitih 62 tujih vojakov, leta 2011 pa 35.