Slovenija

DeSUS ne vidi ovir za vstop v koalicijo

STA
11. 3. 2013, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vodstvo DeSUS je danes podprlo vstop stranke v koalicijo. Kot je po sestanku vodstva povedal predsednik stranke Karl Erjavec, kakšnih posebnih ovir ne vidijo, saj so v svojih zahtevah uspeli.

Mediaspeed

Vodstvo tudi soglaša s strankinima kandidatoma za ministra, Tomažem Gantarjem kot zdravstvenim ministrom in njim kot zunanjim, je pojasnil Erjavec.

Erjavec je spomnil, da so vstop v koalicijo pogojevali s tem, da se ohrani usklajevanje pokojnin v primeru rasti plač, in da se razveljavi 143. člen zakona za uravnoteženje javnih financ. To so dosegli, zato vodstvo stranke kakšnih posebnih ovir za vstop v koalicijo ne vidi. Erjavec pa pričakuje, da bo tako tudi v torek, ko bodo imeli sejo izvršnega odbora in sveta stranke.

Prvak DeSUS upa, da se bo DL vključila v vlado, saj bi se vlada, če bi imela večjo podporo, bolj uspešno soočala s krizo. Sam je mnenja, da osrednji problem ni vprašanje, kdo bo pristojen za energetiko, ampak gre bolj za problem znotraj stranke DL, v kateri se pojavljajo različna stališča glede sodelovanja v novi vladi.

Prepričan je namreč, da bi se problem, ki je nastal glede energetike, dalo rešiti tako, da to ne bi bilo moteče za DL. Po Erjavčevih beseda med prvaki ostalih treh potencialnih koalicijskih partneric ni bilo zaslediti "neke tendence, da ne bi energetike pokrivala DL". Se pa prvak DeSUS sprašuje, zakaj bi jo morala pokrivati prav DL.

Erjavec pravi, da je optimist in da DL tudi nima "kakšne boljše izbire, kot da gre v vlado". Če pa se ne bo odločila za sodelovanje v novi vladi in bi se oblikovala manjšinska vlada, bi DeSUS vstopila tudi v takšno manjšinsko vlado, a bi se morali v tem primeru čim prej pripraviti na predčasne volitve, ki bi bile najverjetneje jeseni ali konec leta.

Na vprašanje, ali je smiselno, da bi sedanjo manjšinsko vlado nadomestila druga manjšinska vlada, pa Erjavec odgovarja, da je smiselno, da pride "neka nova, druga vlada, ki ima drugačen program od te vlade" in da se zaustavi to, "kar se v tem trenutku dogaja".

Meni namreč, da "tudi če bi prišlo do manjšinske vlade pod vodstvom Alenke Bratušek, bi ta vlada bolje opravila svoje naloge kot aktualna vlada". Erjavec namreč ugotavlja, da sedanja vlada v glavnem le še kadruje, kar pa ni tisto, kar v tem trenutku Slovenija potrebuje.

Glede kadrovskih potez morebitne nove vlade pa pravi, da bi bilo nekorektno, da bi ti kadri ostali, saj je bila že njihova nastavitev nepravilna.