Svet

Ivo Vajgl nezaželena oseba v Maroku

STA / A.M.
6. 3. 2013, 22.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Maroška policija je danes zavrnila vstop delegaciji Evropskega parlamenta za Zahodno Saharo, ki jo vodi poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl.

Maroške oblasti so se za zavrnitev vstopa v Maroko odločile šele po odhodu štiričlanske delegacije, ki so jo nato ob prihodu na letališče v Casablanci samo še obrnili.

V delegaciji Intergrupe za Zahodno Saharo so poleg Vajgla še Isabella Lövin (Zeleni), Vincent Garces, (S&D) in Willy Meyer, (GUL). S potjo v Zahodno Saharo, ki jo nadzoruje Maroko, je delegacija Evropskega parlamenta želela predvsem preučiti stanje človekovih pravic v tej deželi.

A delegacijo Evropskega parlamenta je maroška policija zavrnila ob prihodu na letališče v Casablanci, so sporočili iz skupine evropskih liberalcev (Alde). Maroške oblasti so se za ta korak odločile tik pred zdajci, ko je bila delegacija že na poti, in je poslance Evropskega parlamenta razglasila za "persone non grata" oz. nezaželene osebe. Delegacija se zdaj že vrača v Bruselj.

Vajgl je glede odločitve maroških oblasti izrazil presenečenje, saj je bil obisk načrtovan in napovedan že pred meseci. "Obisk je bil vnaprej načrtovan in napovedan, zato je poteza maroških oblasti, ki so se v zadnjem trenutku odločile omejiti prosto gibanje evropskim poslancem, povsem nesprejemljiva," je dejal.

Tudi vodja Alde Guy Verhofstadt je izrazil razočaranje in hkrati presenečenje. "Razočaran in osupel sem zaradi poteze maroških oblasti glede obiska evropskih poslancev, med njimi kolega iz Alde Iva Vajgla. Glede težavnih in spornih vprašanj, kakršno je vprašanje Zahodne Sahare, je izjemnega pomena, da se nadaljujejo prizadevanja za dialog in krepitev vezi. Evropski poslanci ne predstavljajo nevarnosti maroškim oblastem in njihova prizadevanja v regiji bi morali pozdraviti, ne pa jih grobo zavrniti in poslati nazaj," je dejal Verhofstadt.

Zahodna Sahara je na seznamu ZN nesamoupravnih ozemelj Združenih narodov. Po odhodu španskih kolonizatorjev leta 1976 je Zahodna Sahara proglasila samostojnost, vendar pa jo je na severu zasedel Maroko, na jugu pa Mavretanija, ki se je kasneje po spopadih z gibanjem za neodvisnost Fronta Polisario sicer umaknila. Leta 1991 je bilo pod pokroviteljstvom ZN sklenjeno premirje, vse odtlej pa se nadaljujejo prizadevanja za mirno rešitev med Marokom, ki nadzoruje večji del ozemlja, in Polisariom.

Veliko prebivalcev Zahodne Sahare je bilo iz območja, ki ga nadzoruje Maroko, pregnanih v Alžirijo, kjer deluje tudi vlada v izgnanstvu. Na območju Zahodne Sahare se po ocenah nevladnih organizacij izvaja sistematično kršenje človekovih pravic, ki je eno najhujših na svetu.