Slovenija

Neuradno: kriminalisti v Pomurskih mlekarnah

STA/ P.R.
6. 3. 2013, 14.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti ovadili nekdanjo direktorico in sedanjo članico uprave Pomurskih mlekarn, Bernardko Hlebič. Šlo naj bi za sporne posle v zvezi z nakupom sončne elektrarne.

Ovadena je v imenu delniške družbe sklenila pogodbo za nakup velike vrednosti z gospodarsko družbo iz Nemčije. O sklenitvi pogodbe pa ni obvestila članov nadzornega sveta, niti ni dobila njihovega soglasja za posel in najetje kredita.

Po podatkih policije je sicer ovadena oseba pred tremi leti  podpisala pogodbe za nakup sončne elektrarne z rizičnim izvajalcem, ki svoje strokovnosti ni izkazal z nobeno pomembnejšo referenco in ni bil najugodnejši dobavitelj. Člani nadzornega sveta od nje tudi niso dobili točnih podatkov glede investicije v sončno elektrarno, saj so podatki v investicijskem elaboratu drugačni, kot so podatki v sklenjenih pogodbah.

S sklenitvijo omenjenih poslov se je ovadena oseba izognila zakonskim omejitvam iz zakona o gospodarskih družbah ter določil lastne managerske pogodbe. Uprava družbe mora namreč poročati in dajati točne podatke nadzornemu svetu o poslih, ki lahko pomembno vpliva na donosnost ali plačilno sposobnost družbe ter pridobiti soglasje nadzornega sveta za sklenitev poslov.