Slovenija

Koalicijska pogajanja spet jutri

STA/ P.R.
6. 3. 2013, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Glede zdravstva so se potencialne koalicijske partnerice uskladile že včeraj. Neuradno naj bi našli rešitev tudi glede spornega državnega holdinga in slabe banke, čeprav pogajalci podrobnosti niso razkrili.

Potencialne koalicijske stranke, PS, DL, SD in DeSUS danes pregledujejo pogajalska izhodišča, dosežke dosedanjih pogovorov in še neusklajena vprašanja. Pogovori naj bi se nadaljevali jutri, stranke pa naj bi tudi že pričakovale čistopis koalicijske pogodbe.

Najbolj pereči sta vprašanji državnega holdinga in slabe banke. Kljub temu, da naj bi tudi glede tega pogajalci našli rešitev, pa bo slednja v vsakem primeru morala še skozi odločanje v vsaki stranki posebej.

SD bo zasedala v soboto, morebitni pozitivni odločitvi glede vstopa v novo koalicijo pa bo v torek sledilo odločanje o podpori koalicijski pogodbi na zasedanju predsedstva stranke.

V prihodnjih dneh bo več znanega tudi o razdelitvi ministrskih resorjev in ministrskih imenih. Največ težav naj bi imeli z iskanjem primernega kandidata za finančnega ministra. V javnosti kroži več imen. Nekdanji finančni minister Dušan Mramor je ponudbo menda zavrnil, ekonomist Igor Masten je zatrdil, da ni kandidat, glavni izvršni direktor KD Group Aljoša Tomaž pa govoric še ni komentiral.

Skrivnostni ostajata tudi imeni kandidatov za ministra za infrastrukturo in prostori ter ministra za gospodarstvo. Po nekaterih navedbah bi stolček ministra za infrastrukturo in prostor lahko prevzel urbanist Miran Gajšek, po drugih pa podpredsednik PS Robert Golob. Neuradno pa naj bi prav ta resor pripadel DL.  Še vedno sta odprti tudi ministrstvo za kulturo ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga bo vodil minister brez listnice.

Šolski resor naj bi spet pripadel prvaku SD Igorju Lukšiču, kmetijski pa poslancu SD Dejanu Židanu. Tako Karel Erjavec kot tudi Tomaž Gantar iz DeSUS naj bi ostala na položajih zunanjega in zdravstvenega ministra. Ministrstvo za notranje zadeve, ki bi mu pripojili javno upravo naj bi vodil prvak DL Gregor Virant, nekdanji minister Senko Pličanič pa naj bi spet zasedel pravosodni resor, čeprav se pojavljajo tudi informacije, da naj  bi omenjeni resor prevzela poslanka PS Maša Kociper.

Več imen kroži tudi okrog potencialnega ministra za obrambo. Tako se omenja poslanko PS Melito Župevc, pa tudi Janeza Slaparja.