Svet

Dogovor o evropskem proračunu je za Slovenijo dober

STA / R.S.
28. 2. 2013, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Janez Potočnik ob tem pravi, da je dogovor voditeljev članic EU o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2014-2020 za Slovenijo dober; slovenski pogajalci so dosegli, kar se je pač dalo.

"Z dogovori o sedemletnih finančnih proračunih nikoli nisem pretirano zadovoljen, ker me vedno znova prepričajo, da postavljamo interese, vezane na neto tokove med domačim in evropskim proračunom, v ospredje, pred vse ostale interese," je komisar za okolje ocenil kompromis, ki so ga v začetku meseca po celodnevnih pogajanjih dosegli voditelji članic EU.

Zato po komisarjevem mnenju nikoli ne dobimo tako kakovostnega proračuna, kot ga dejansko potrebujemo. "Tudi sama velikost proračuna se mi zdi vprašljiva. A z njim bomo pač morali živeti," je še menil in dodal, da je dogovor pač posledica dejstva, da je veliko članic unije v ekonomski in finančni krizi.

Voditelji članic EU so dogovor o prihodnjem večletnem proračunu EU dosegli 8. februarja po več kot 26-urnih pogajanjih. V skladu s kompromisom, doseženim z veliko muko, bodo novi proračun prvič v zgodovini unije skromnejši od svojega predhodnika, in sicer za 3,5 odstotka. Dogovorili so se, da bo za zaveze namenjenih 960 milijard evrov, za dejanska plačila pa 908 milijard evrov.