Slovenija

Janša zavrnil očitke glede kadrovskih potez vlade

STA / A.M.
27. 2. 2013, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premier Janez Janša je po večurni razpravi poslancev o konstruktivni nezaupnici vladi poudaril, da je njegova vlada v enem letu dosegla premike, ki jih prejšnja v treh letih ne le ni dosegla, ampak jim ni prišla niti blizu. Med drugim je zavrnil očitke glede kadrovskih potez vlade in bodočo koalicijo pozval, naj predstavi svoj koncept.

##IMAGE-21121##

Janša se je odzval tudi na napoved kandidatke za mandatarko Alenke Bratušek, da bo vse imenovane v zadnjem času pozvala, da odstopijo sami, če ne, bodo v novi vladi sprejeli potrebne ukrepe, saj da je šlo pri imenovanju za kršenje demokratičnih procedur.

"Če bi februarja lani, ko sem jaz kandidiral za isto mesto, dejal nekaj takšnega, bi se usul plaz obtožb o kadrovskih čistkah, kadrovskem cunamiju, revanšizmu in verjetno bi vsa tista seja bila namenjena tej temi. Zdaj pa nič," je dejal Janša. Pojasnil je, da to, kakšna je koalicija, ne vpliva na pristojnosti vlade. Koalicija je namreč politična tvorba. Poudaril je, da so bila vsa imenovanja legalna in legitimna ter zatrdil, da velika večina ljudi, ki so bili imenovani v njegovem mandatu, ne pripada SDS. "To je neka izmišljotina," je poudaril. Spomnil je še, da je bila Bratuškova v prejšnjem mandatu Janševe vlade imenovana za direktorico direktorata za proračun na ministrstvu za finance, čeprav je kandidirala na listi stranke, ki je bila takrat v opoziciji. "Tudi zato je še posebej nedostojno, da je bila ta grožnja danes izrečena," je dodal.

Omenil je opozorila predsednika DL Gregorja Viranta, da SDS politično kadruje. Dejal je, da se spomni sestanka, na katerem je nekdanji tajnik DL Janko Jenko sam sebe predlagal za funkcijo v državnem podjetju. "Da vam ne naštevam, koga je vse Državljanska lista predlagala," je dodal.

Po njegovem mnenju sta poleg gospodarske krize ključna problema v državi dvojna merila in retorika, ki se "ni uporabljala niti v času, ko se je Slovenija borila za samostojnost in so nas napadali s tanki".

Kot je dejal, so danes v DZ poslušali tudi "dolgo moraliziranje" Viranta. Ob tem ga je vprašal, kdaj bo vrnil "nezakonito nadomestilo, ki ga je prejemal po koncu mandata", če ima tako visoke moralne kriterije. "Še vedno ni vrnil 340.000 evrov, še vedno preračunava," je dejal.

Spomnil je še, da je Virant nekdanjega poslanca PS Boruta Ambrožiča pozval k odstopu, ko so se pojavile navedbe o nepravilnostih pri magistrski nalogi zdaj nepovezanega poslanca. Ko so številni mediji podobno zgodbo objavili tudi glede magistrske naloge Bratuškove, pa je Virant tiho, je poudaril Janša.

Vlada je v enem letu obiskala sedem regij, od najmanj razvitih naprej, je nadaljeval Janša, vlada pod vodstvom SD pa "dve regiji in pol". In kot je izpostavil, njegova vlada ni imela neoliberalnega koncepta, temveč protikriznega. Moto tega koncepta pa je bil, da je najboljša socialna politika, politika ustvarjanja delovnih mest.

Kakšen koncept pa ima bodoča koalicija, je vprašal Janša. Dodal je, da so za razpravo na voljo še štiri ure, torej dovolj, da se ta koncept predstavi.