Svet

Titanik bo spet plul po širokih morjih

J.P.
27. 2. 2013, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstralski tajkun razkril načrte za vestno repliko nesrečne velikanke.

Načrtovalec druge inkarnacije slavne čezoceanke trdi, da bo šlo za najbolj varno plovilo te vrste z več kot dovolj rešilnimi čolni. Njen trup bo trdnejši kot od prvotne inačice, saj bo namesto lesene šlo za jekleno kompozicijo. Vseeno pa avstralski mogotec Clive Palmer ne trdi, da je nepotopljiva.

Načrt za ladjo je bil prvič razkrit v New Yorku z računalniško generiranimi podobami. Iz njih so razvidne osupljive podobnosti z upodobitvijo ladje v filmu Titanik iz leta 1997, ki ga je režiral James Cameron, vključno z veličastnim stopniščem. Otvoritvena šestdnevna plovba od Southamptona v Veliki Britaniji do New Yorka v ZDA se bo zgodila leta 2016, dovršila pa bo potovanje, ki se je pred več kot sto leti končalo prezgodaj. Kot v 1912 bo križarka premogla tri razrede potnikov. Vsem bo dodeljena garderoba, ki bo odslikavala stil zgodnjega dvajsetega stoletja, v podobni maniri bodo opremljene tudi kabine. Zavoljo avtentičnosti na ladji ne bo niti televizijskih sprejemnikov niti interneta, ne nameravajo pa se odpovedati klimatskim napravam.

Posadka bo štela 900 članov, vkrcalo pa se bo lahko 2.435 potnikov. V rešilnih čolnih bo prostora za 2.700 ljudi, na voljo pa bodo tudi dodatni rešilni splavi, ki bodo zmogli 800 ljudi, kar je veliko več v primerjavi s prvotnim Titanikom, v katerega rešilnih čolnih je bilo prostora zgolj za 1.178 ljudi. Na otvoritveni plovbi bodo poskusili simulirati mogoče incidente in nesreče kot je denimo trk. Šestnajst ljudi je za vstopnice že ponudilo med 750.000 (568.500 evrov) in enim milijonom dolarjev (758.000 evrov).