Svet

American Airlines in US Airways se združujeta v največjo letalsko družbo na svetu

STA / S.R.
14. 2. 2013, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Upravna odbora starševskega podjetja letalske družbe American Airlines, korporacije AMR, ter letalske družbe US Airways sta v sredo po poročanju časopisa Wall Street Journal potrdila odločitev o združitvi obeh v največjo letalsko družbo na svetu.

Odločitev odborov mora najprej potrditi stečajno sodišče, saj je American Airlines novembra 2011 razglasila stečaj po 11 poglavju, kar ji omogoča nadaljevanje poslovanja in zaščito pred upniki.

V primeru uspeha združitve bodo upniki American Airlines postali 72-odstotni lastniki novega skupnega podjetja. Nameravano združitev mora potrditi tudi ameriška vlada, ki bo preverila, ali je posel v skladu s protimonopolno zakonodajo.

US Airways je že od začetka leta 2012 iskala partnerja za združitev, pogajanja z AMR pa so prišla v javnost lani poleti. Obe podjetji delata le to, kar so že storile nekatere druge velike ameriške letalske družbe zaradi znižanja stroškov. Delta je lani prevzela Northwest Airlines, United pa se je združil s Continentalom.

Nova letalska družba, ki bo nastala z združitvijo American Airlines, bo imela skupaj 1530 letal, ki so lani opravila na dan skupaj 6428 poletov. Nekaterih letal in delavcev se bodo potem sicer znebili. Obe podjetji sta imeli lani skupaj 38,7 milijarde dolarjev prihodkov. Namera o združitvi naj bi bila javno objavljena še danes.