Slovenija

Sojenje sodniku Škobernetu

STA
14. 2. 2013, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Celjski sodnik Milko Škoberne, ki je suspendiran že od uvedbe kazenskega postopka pred dvema letoma, bo ponovno stopil pred ljubljansko okrožno sodnico Vladislavo Lunder.

Ker ne Škoberne ne oba soobtožena na predobravnavnih narokih krivde niso priznali, se danes začenja sojenje. Škoberne je sicer že večkrat neuspešno predlagal izločitev Lundrove.

Škoberne je skupaj z nekdanjim vodjo laške komunale Marjanom Salobirjem in celjskim podjetnikom Esadom Ramićem obtožen nadaljevanega kaznivega dejanja prejemanja podkupnine v zameno za odpravo pripora in mednarodne tiralice Esadu Čehajiću.

Nekdanji lastnik nočnega lokala v Celju Čehajić, ki ga tožilstvo sumi izvajanja prostitucije v lokalu, je namreč številne državne organe pregona o nečednem početju trojice obvestil konec novembra leta 2010. Takoj je stekla kriminalistična preiskava s prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

Obtoženi sodnik je na predobravnavnih narokih predlagal tudi izločitev okrožne državne tožilke Blanke Žgajnar, ki zastopa obtožnico, in izločitev dokazov. O dokazih bo sodišče odločilo do začetka glavne obravnave, vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan pa je izločitev Žgajnarjeve že zavrnil.

Škoberne tudi meni, da bi morali kazenski postopek ustaviti in počakati na ustrezno dovoljenje državnega zbora. Prepričan je, da se kazenski postopek zoper sodnika ne sme začeti brez dovoljenja državnega zbora, ki da ga v tem primeru ni bilo.