Svet

Kim Jong Un uporablja pametni telefon?

STA / S.R.
5. 2. 2013, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Fotografija severnokorejskega voditelja Kim Jong Una s pametnim telefonom je poskrbela za pravo mrzlico. Vrstijo se namreč ugibanja, katera znamka je prepričala ljubljenega vodjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Severnokorejski državni mediji so objavili fotografijo, na kateri Kim s prižgano cigareto v roki predseduje srečanju vrhovnih nacionalnih varnostnih svetovalcev. Ob njegovi roki na mizi leži črni pametni telefon. Ker naprava leži tik ob papirjih, ki jih ljubljeni vodja pregleduje, javnost sklepa, da je njegova.

In kdo je proizvajalec? Najpogosteje se ugiba, da bi lahko šlo za Samsungov, HTC-jev ali Applov telefon.

Pri Samsungu so že zanikali, da bi šlo za njihovo napravo. "Ne gre za Samsung," so za AFP dejali v južnokorejskem proizvajalcu.

Vlada v Seulu pa naj bi fotografijo dala analizirati obveščevalni službi, ki je ugotovila, da je Kim najverjetneje izbral HTC. Pri tajvanskem podjetju so zanikali prepoznavo naprave. So pa v izjavi zapisali, da cenijo podporo "vsakega uporabnika".

Nekateri južnokorejski mediji so se ob tem razpisali, da je bila izbira telefona zagotovo politična. Za Kima naj bi bilo politično zelo neugodno uporabljati ameriške izdelke, ob tem pa naj bi bilo težko tudi javno priznati, da je Južna Koreja tehnološko razvitejša od severne sosede.

V Severni Koreji naročnino na prenosni telefon plačuje okoli milijon ljudi, ki pa lahko telefonirajo samo znotraj države. To pa očitno ne velja za njihovo politično vodstvo.

Sicer pa telefon tudi nam na prvi pogled izgleda kot HTC.