Svet

Obama: Orožja za vojno nimajo kaj iskati na ameriških ulicah

STA / S.R.
5. 2. 2013, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek obiskal Minneapolis, kjer je nadaljeval svojo kampanjo za potrditev zakonov, ki bi zmanjšali nasilje z orožjem.

Njegov tiskovni predstavnik pa se je še naprej otepal vprašanj v zvezi s fotografijo Obame s puško v roki. Obama je v policijskem centru za posebne operacije v Minneapolisu dejal, da je po srečanju s policisti, žrtvami nasilja in drugimi ugotovil, da vsi podpirajo pametne ukrepe proti nasilju z orožjem. Eden od teh je obvezno preverjanje morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja, čemur pa orožarski lobi prav tako nasprotuje kot tudi vsem drugim ukrepom glede orožja.

Ameriški predsednik je tudi poudaril, da orožja za vojno nimajo kaj iskati na ameriških ulicah ali v šolah oziroma ogrožati varnosti policistov. Mislil je na tako imenovano napadalno oziroma polavtomatsko orožje, kot ga je uporabil morilec 14. decembra v Newtownu v Connecticutu, kjer je umrlo 20 otrok.

Obama se zavzema za prepoved takšnega orožja in tudi za omejitev streliva v nabojnikih. Prepoved bo v kongresu zelo težko izglasovati, vendar tudi, če bo uspešna, ne bo prinesla velikih sprememb. Veljala bo le za orožje izdelano ali prodano po prepovedi.

Predsednik ZDA je pri tem ponovno zagotovil, da ni nobenega predloga za popolno odpravo pravice do orožja oziroma za spodkopavanje drugega amandmaja k ustavi, ki to pravico zagotavlja. Menil je, da bo do potrebnih sprememb prišlo le, če bodo tako hoteli Američani, ki jih je zato pozval, naj pritisnejo na svoje zvezne kongresnike in senatorje.

Bela hiša je pred dnevi objavila fotografijo Obame med streljanjem s puško. Tiskovni predstavnik Jay Carney je v ponedeljek novinarjem povedal, da so to storili, ker je veliko ljudi dvomilo v resničnost Obamove izjave 27. januarja, da v letovišču Camp David pogosto strelja na leteče tarče. Objava fotografije je bila namenjena tudi pomiritvi ljubiteljev orožja, ki se neupravičeno bojijo, da jim ga bo vlada odvzela.