Slednji grozi januarja z iztekom davčnih olajšav in začetkom avtomatičnih proračunskih varčevalnih ukrepov.

Bernanke je opozoril, da centralna banka ne bo mogla preprečiti nevarnosti padca ameriškega gospodarstva v novo recesijo. "Če bo dogovor o davkih in porabi sprejet, potem ne bo prišlo do nenadnega ekonomskega šoka. Brezposelnost se bo znižala, gospodarska rast pa se bo utrdila," je v nastopu pred newyorškim Ekonomskim klubom dejal Bernanke.

Gospodarstvo bo potem pomagalo k zmanjšanju proračunskega primanjkljaja z novimi davčnimi prilivi. To bo prispevalo k dolgoročni proračunski stabilnosti. Bernanke je dejal, da nezanesljivost glede fiskalnega prepada omejuje porabo potrošnikov in podjetij ter investicije.

Bernanke je obenem pozval kongres, naj ponovno dvigne dovoljeno mejo zadolževanja države. Nova meja, ki je bila določena s pogajanji leta 2011, naj bi bila spet dosežena decembra. Za Bernankeja je trenutno najpomembneje vzpodbujanje nadaljnje gospodarske rasti, proračunska podoba pa se lahko uredi na daljši rok.

Gospodarska rast je, po njegovih besedah, počasna zaradi resnosti zadnje velike krize v letu 2008 in 2009. Stopnja brezposelnosti je "nenormalno" visoka, vendar se bo znižala, a le, če bosta kongres in administracija opravila svojo nalogo.