Svet

Grozljivo – morilski pohod na YouTubu

S.R.
9. 11. 2012, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

30-letni Dimitrij Vinogradov je 7. novembra med strelskim pohodom ubil šest ljudi (ena oseba je umrla v bolnišnici), več pa jih je ranil. Njegov morilski pohod so ujele tudi nadzorne kamere na kraju zločina.

Dimitrij si je za tarče izbral kar sodelavce iz službe. Nadzorne kamere so ga ujele trenutek pred napadom, ko je na silo prečkal nekaj varnostnih točk v farmacevtskem podjetju, kjer je bil sicer zaposlen. Lokalni mediji so po strelskem obračunu poročali, da je bil Dimitrij pet dni pred napadom neprestano pijan. Vzrok za to naj bi bila sodelavka, v katero je bil zaljubljen, ona pa mu čustev ni vračala. Omenjena sodelavka sicer ni bila med žrtvami napada. Pred napadom je Dimitrij na spletnem družabnem omrežju VKontatke sicer objavil sovražni manifest, podoben tistemu, po katerem se je ravnal norveški terorist Anders Breivik. V njem je Vinogradov izrazil sovraštvo do vsega človeštva, ter željo, da pobije čim več ljudi, oziroma čim več ''delcev človeškega komposta''.

Psihiater Mikhail Vinogradov (isti priimek je zgolj naključje) je po napadu prebral njegov manifest in sklenil, da se natančne ideje in pisanje v njegovem manifestu ne ujemajo z načinom napada (tako kot pri Breiviku). Mikhail meni, da gre najverjetneje za shizofrenijo, ki je lahko vzrok zaničevanja vrstnikov, ali preprostega dejstva, da ni ''spadal v nobeno ekipo''. Njegove domneve je potrdila tudi Dimitrijeva mama, ki je medijem povedala, da so ga sodelavci nekako zasmehovali, vse skupaj pa je še poslabšal konec razmerja z njegovim dekletom. Po koncu zveze je postal hudo depresiven, poiskal pomoč pri psihiatru in dobil tablete, ki pa naj jih v torek ne bi vzel. Mediji so odkrili tudi, da je zadnjih šest mesecev vadil streljanje na strelišču, tako da je bil njegov napad očitno vsaj deloma načrtovan, čeprav morda ne v taki obliki.