Svet

Strelec iz Tucsona obsojen na sedem dosmrtnih zapornih kazni

STA / S.R.
9. 11. 2012, 07.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodišče v Tucsonu je v četrtek 24-letnega Jareda Leeja Loughnerja obsodilo na sedem zaporednih dosmrtnih zapornih kazni in še 140 let za povrhu, kar zagotavlja, da ga do smrti ne bo več na prostost.

Loughner je januarja 2011 v Tucsonu pobil šest ljudi, 13 pa ranil, med njimi nekdanjo demokratsko kongresnico Gabrielle Giffords.

Loughnerja so po aretaciji odpeljali na psihiatrično zdravljenje. Sodni psihiatri so ugotovili, da je dovolj pri sebi, da lahko prizna krivdo za pokol, vendar pa bi se mu stanje v primeru sodnega procesa zagotovo poslabšalo. Tožilci so se pogovorili z žrtvami napada in prišli do ugotovitve, da ni vredno podaljševati muk z zahtevo po smrtni kazni.

Žrtve so bile najbolj zainteresirane, da tragedijo pustijo za seboj in da Loughnerja ne bo nikoli več na prostost. Drug za drugim so v četrtek na sodišču morilcu v oči povedali, kaj si mislijo o njem, ta pa je mirno sedel in čakal, da bo stvar mimo. Jokale so žrtve in morilčeva mati.

V imenu kongresnice Giffordsove je govoril njen mož astronavt Mark Kelly, ona pa je stala ob strani. Kelly je povedal, da se je življenje njegove žene spremenilo za vedno in se mora vsak dan boriti, da lahko dela vsakdanje stvari. Giffordsova je čudežno preživela strel v možgane, vendar pa je deloma slepa, njena desna roka je paralizirana, prav tako pa tudi hudo šepa.