Svet

V Ohiu in na Floridi še vedno preštevajo glasovnice za predsedniške volitve

STA / S.R.
8. 11. 2012, 18.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška zvezna država Ohio in v manjši meri tudi Florida sta pred letošnjimi volitvami veljali za državi, ki bosta odločili naslednjega predsednika ZDA.

Ameriške televizije in druge organizacije so razglasile zmago Obame, ko je postalo jasno, da ga Romney v Ohiu več ne more dohiteti, saj je bilo nepreštetih glasovnic iz republikanskih okrožij veliko manj kot tistih iz večinsko demokratskih okrožij. Nekdanji strateg Georgea Busha mlajšega in danes podpornik Romneyja Karl Rove se je na do republikancem naklonjeni ameriškiki televiziji Fox, ki ga plačuje, uvodoma celo skregal z analitiki, ki so zmago pripisali Obami.

Po razglasitvi zmagovalca v Ohiu in 24 drugih zveznih državah Florida, ki je bila v ospredju pozornosti ZDA in sveta po predsedniških volitvah leta 2000, več ni nikogar zanimala. Republikanec George Bush mlajši je takrat po posredovanju vrhovnega sodišča ZDA premagal demokrata Ala Gora z razliko 537 glasov. Tokrat znaša prednost Obame pred Romneyjem pred dokončno potrditvijo rezultatov okoli 50.000 glasov.

Na Floridi in v Ohiu se je potrditev rezultatov zavlekla zaradi zapletov z glasovnicami po pošti oziroma z glasovnicami volivcev, ki niso volili na voliščih, kjer so zapisani v register. Ti so zadnji trenutek izpolnili začasno glasovnico, ki mora nato skozi postopek preverjanja. Vendar pa se izid tudi v Ohiu ne bo spremenil, saj ima tam Obama prednost pred Romneyjem za okoli 100.000 glasov.