Poročilo State Departmenta

Slovenija po oceni ZDA ne dosega minimalnih standardov v boju proti trgovini z ljudmi

J.V./STA
24. 6. 2024, 21.15
Posodobljeno: 24. 6. 2024, 21.20
Deli članek:

Ameriški State Department je Slovenijo drugo leto zapored uvrstil med države, ki ne izpolnjujejo v celoti vseh standardov v boju proti trgovini z ljudmi. Agencije za začasno delo v Sloveniji še naprej izkoriščajo delavce, zločinci pa ženske in otroke za spolno trgovino, opozarjajo v Washingtonu.

Bobo
Fotografija je simbolična

Slovenija je iz prve skupine držav, ki v celoti izpolnjujejo vsaj minimalne standarde, lani zdrsnila v drugo skupino, torej med države, ki si bistveno prizadevajo za izpolnjevanje minimalnih standardov, vendar jih ne dosegajo v celoti. V statistiki State Departmenta sta potem še dva nižja razreda držav. V enega spadajo tiste države, ki si prizadevajo za standarde, ampak se soočajo z naraščanjem števila žrtev, v drugega pa tiste, ki to povsem zanemarjajo. 

Poročilo glede Slovenija navaja, da so oblasti že tretje leto zapored preganjale manj trgovcev z ljudmi, pri čemer lani ni bilo nobene obsodbe. Organi pregona so morebitne primere trgovine z ljudmi redno obravnavali le kot upravne kršitve delovne zakonodaje, zaradi pomanjkanja prizadevanj za identifikacijo žrtev pa vlada ni identificirala nobene žrtve trgovine z ljudmi med prosilci za azil, navaja poročilo.

State Department Sloveniji med drugim priporoča odločne pregone kaznivih dejanj trgovine z ljudmi na področju spolnih zločinov, ustrezno visoke kazni, spremembo zakonodaje v skladu z mednarodnim pravom, boljše usposabljanje pristojnih uradnikov, boljše sodelovanje z nevladnimi organizacijami, usposabljanje sodnikov, vzpostavitev posebne policijske enote in imenovanje neodvisnega nacionalnega poročevalca.

"V zadnjih petih letih so trgovci z ljudmi izkoriščali domače in tuje žrtve v Sloveniji, v manjši meri pa tudi žrtve iz Slovenije v tujini. Slovenci ter tuji delavci in migranti iz držav, kot so Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija, Romunija, Srbija, Slovaška in Ukrajina, so izpostavljeni trgovini z ljudmi v različnih sektorjih, kot so gradbeništvo, prevozništvo, avtopralnice in gostinstvo," navaja poročilo.

State Department opozarja, da so žrtve trgovine z ljudmi begunke iz Ukrajine, do spolnih napadov pa prihaja tudi v nastanitvenih objektih pod upravo države. Agencije za začasno delo še naprej izkoriščajo delavce, zločinci izkoriščajo ženske in otroke iz Slovenije in držav vzhodne Evrope, zahodnega Balkana, jugovzhodne Azije in Latinske Amerike za spolno trgovino.

Letošnje poročilo za leto 2023 pokriva 188 držav. Trenutno je na svetu 27 milijonov oseb, ki jih izkoriščajo za prisilno delo in spolne storitve. Na dnu ameriške lestvice so večinoma države, ki z ZDA nimajo najboljših odnosov, kot so Venezuela, Rusija in Kitajska.