Tivoli mora živeti

Prireditve v Tivoliju in na Rožniku ne bodo več odvisne od žuželk?

G.G./STA
18. 6. 2024, 14.04
Posodobljeno: 19. 6. 2024, 13.35
Deli članek:

V Mestni občini Ljubljana (Mol) predlagajo spremembo odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s katero o soglasju za prireditve na štirih lokacijah v Tivoliju in na Rožniku ne bi več odločal zavod za varstvo narave, je danes napovedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Bobo
Tek so dovolili, tabornikom pa ne bi. Kje je tu logika?

Trenutno v odloku med drugim piše, da v krajinskem parku ni dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave. Na območju parka Tivoli gre za območje sankališča v bližini bazena, območje okoli Jakopičevega drevoreda in nedavno urejeni prireditveni prostor pri gradu Tivoli, na Rožniku pa za prireditveni prostor, kjer vsako leto potekajo prireditve ob 1. maju, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Janković.

"Zavod za varstvo narave je v dveh primerih na dveh lokacijah ravnal zame popolnoma nerazumljivo," je dejal Janković in ponovil, da so na Rožniku potekale prireditve pred in ob 1. maju, teden dni pozneje pa študenti niso dobili soglasja za "študentsko zabavo" na isti lokaciji. Prav tako je v Tivoliju, na območju sankališča, potekal vsakoletni tek za ženske, tam poteka tudi Festival športa, medtem pa glasbenik Magnifico ni dobil soglasja za koncert v parku. Spomnil je tudi na mnenje direktorja botaničnega vrta Jožeta Bavcona, ki je glede pogojev "napisal popolnoma drugačno mnenje". Po Jankovićevih besedah so tudi v podjetju Voka Snaga, ki skrbi za krajinski park, v mnenju zapisali, da prireditve priporočajo.

K spremembi odloka je župana spodbudila tudi vsakoletna prireditev tabornikov v Tivoliju, s katero mlade nagovarjajo, naj se vključijo v njihovo organizacijo. "Ne želim, da spet nekdo arbitrarno odloča o tem," je povedal. "Zato smo te lokacije izločili, in rekli, da jih lahko koristimo tudi za to, da Tivoli živi. Tivoli mora živeti," je prepričan. Meni, da s tem krajinski park še bolj ščitijo, saj bo jasno, kaj je dovoljeno in kaj ne. "Tudi nam je lažje, da na pobude, vprašanja, predloge odgovorimo: samo to je dovoljeno," je opisal.

Gradivo bodo mestnim svetnikom posredovali v petek, takrat bosta predlog spremembe odloka in obrazložitev tudi javno objavljena. O spremembi odloka bo mestni svet odločal na julijski seji.