Posvetovalni referendum

SDS poskuša ovirati priznanje Palestine

G.G./STA
3. 6. 2024, 12.14
Posodobljeno: 3. 6. 2024, 15.48
Deli članek:

Največja opozicijska stranka SDS je danes vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. S tem bodo odložili odločanje o priznanju, ki je sicer predvideno na torkovi izredni seji državnega zbora.

Robert Balen
Vlada je prejšnji teden simbolno izobesila tudi zastavo Palestine.

SDS je predlog za razpis posvetovalnega referenduma vložila med popoldansko sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, na kateri razpravljajo o predlogu sklepa vlade, da državni zbor prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo. Da bi SDS s predlogom uspela, ne gre pričakovati, bi pa odložila končno odločanje o priznanju Palestine.

Skupina poslancev s prvopodpisano poslanko SDS Jelko Godec je v obrazložitvi med drugim zapisala, da vlada s sklepom za priznanje Palestine povzroča dolgoročno škodo Sloveniji, "saj daje podporo teroristični organizaciji Hamas". Poleg tega pa imajo po oceni predlagateljev volivci pravico odločati o tako pomembnem zunanjepolitičnem vprašanju, ki bo imelo po njihovih besedah dolgoročne posledice za Slovenijo. Glede na predlog bi se referendumsko vprašanje glasilo: "Ali ste za to, da Državni zbor RS sprejme sklep o priznanju neodvisnosti in suverenosti Države Palestine?"

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je možnost predloga za posvetovalni referendum v četrtek omenila med manevri, ki bi se jih lahko posluževali tisti, ki jim sklep vlade ni pogodu. Po njenih besedah bi s tem odločanje v DZ odložili za 30 dni. V skladu s poslovnikom DZ se predlog posvetovalnega referenduma uvrsti na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najkasneje 30 dni pred to sejo. Naslednja redna seja DZ je predvidena 17. junija, pred poletnimi počitnicami pa je predvidena še seja 8. julija.

Sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države je vlada soglasno sprejela v četrtek. Premier Robert Golob je ob tem pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu. Predlagatelji izredne seje DZ, poslanci vseh treh strank vladne koalicije, so v obrazložitvi zapisali, da je slovensko priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države edina prava pot v podporo miru, stabilnosti in varnosti v regiji in rešitvi dveh držav.

V opozicijskih SDS in NSi so do predloga o priznanju Palestine kritični, češ da gre za predvolilno potezo pred evropskimi volitvami. V SDS so napovedali, da bodo glasovali proti, v NSi pa predloga o priznanju Palestine ne bodo podprli, a mu tudi ne bodo nasprotovali. Za potrditev sklepa o priznanju Palestine je sicer v DZ potrebna navadna večina poslancev.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo priznale Španija, Irska in Norveška ter še štiri karibske države.