Ukrepi po poplavah

Prve cenitve poplavne škode - Struge pri Lučah

A. M./STA
22. 5. 2024, 14.02
Posodobljeno: 22. 5. 2024, 14.05
Deli članek:

Vladna služba za obnovo po poplavah in plazovih avgusta lani kmalu pričakuje prva poročila cenilcev o poškodovanih objektih v Strugah pri Lučah. Te bodo v nadaljevanju preučili in na njihovi podlagi za lastnike pripravili pogodbe, so za STA povedali v omenjeni službi.

Bobo
Kdaj se bo začela sanacija?

Predstavnik krajanov Paul Orešnik je danes za STA ocenil, da postopek cenitve nepremičnin poteka prepočasi. Dejal je, da je bil cenilec v Strugah 23. aprila in takrat krajanom povedal, da ima na voljo tri tedne časa za obdelavo pridobljenih podatkov.

Orešnik, ki si je osebno že našel nadomestno parcelo na Ljubnem ob Savinji, je ob tem izpostavil, da so oceno vrednosti svojih nepremičnin pričakovali do konca tega meseca. Vlada je sicer za Struge sprejela sklep o odstranitvi 10 objektov.

Meni tudi, da Občina Luče nima na voljo nadomestnih parcel za krajane, ki se bodo selili, čeprav naj bi župan Klavdij Strmčnik krajanom Strug dejal, da bodo parcele na voljo ob obvoznici v naselju Prod. "Kdo se bo selil v naselje, ki leži blizu reke Savinje?" se sprašuje Orešnik.

Prepričan je tudi, da bi bilo treba zadeve reševati individualno in ne v paketu, ker se bodo zaradi tega zelo zavlekle.

V Strugah sicer 24 od 38 krajanov ne želi zapustiti domov, ki jih je močno poškodovala lanska avgustovska ujma, saj menijo, da bi se z ureditvijo protipoplavne zaščite reke Savinje zaščitili pred poplavami.