Statistika

Na slovenskih letališčih lani za tretjino več potnikov

A.S./STA
19. 4. 2024, 12.45
Posodobljeno: 19. 4. 2024, 12.49
Deli članek:

Slovenska mednarodna letališča - Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož - so lani sprejela več kot 1,3 milijona potnikov, kar je za tretjino več kot predlani. Veliko večino potnikov so našteli na ljubljanskem letališču, je danes objavil statistični urad.

Sašo Švigelj
Letališče Jožeta Pučnika

Prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je lani potovalo skoraj 1,3 milijona potnikov ali za skoraj tretjino več kot leto prej. 88 odstotkov vseh potnikov je bilo prepeljanih z rednimi leti. Največ teh je potovalo med Slovenijo in Turčijo (16 odstotkov). Ta država je tako na vrhu zamenjala predlanski najpogostejši destinaciji Nemčijo (15 odstotkov) in Združeno kraljestvo (14 odstotkov).

Število potnikov na ljubljanskem letališču se je lani najbolj povečalo na povezavah s Švico (za 72 odstotkov), najmanj pa s Francijo (za pet odstotkov).

42 odstotkov potnikov na rednih letih je potovalo med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in letališči v preostalih članicah EU, 58 odstotkov potnikov pa na relacijah med ljubljanskim letališčem in tistimi zunaj EU.

S posebnimi leti je potovalo približno 12 odstotkov vseh potnikov, od tega največ na relacijah z Grčijo (31 odstotkov) in Egiptom (28 odstotkov).

Število potnikov na posebnih letih se je po navedbah statistikov najbolj povečalo na relacijah s Španijo (za trikrat), po drugi strani pa je najbolj upadlo na sicer še vedno najbolj množični relaciji z Grčijo (za osem odstotkov).

46 odstotkov potnikov na posebnih letih je potovalo med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in drugimi letališči v EU, 54 odstotkov pa na relacijah z letališči zunaj EU.

Na letala je bilo lani naloženega in z njih razloženega 11.438 ton blaga, kar je osem odstotkov manj kot predlani. Samo odstotek blaga so prepeljali s posebnimi leti.