Naj blok

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

D.K.
19. 4. 2024, 12.32
Posodobljeno: 21. 4. 2024, 20.13
Deli članek:

V okviru spomladanske okoljske akcije Za lepšo Ljubljano so razglasili Naj blok 2023 v Ljubljani.

MO Ljubljana
Naj blok stoji na Pavšičevi ulici

Ta naziv so prejeli stanovalci večstanovanjske stavbe na Pavšičevi ulici 4 v Četrtni skupnosti Šiška. Ob tem stanovalci prejeli plaketo in zastavo Naj blok, 20 sadik vrtnice Ljubljana in ponudbo Energetike Ljubljana za ugodnejšo električno energijo v skupnih prostorih za obdobje enega leta.

Zmagovalni blok je bil zgrajen leta 1977, leta 2018 pa je bil deležen velikih investicijskih obnov, ki so obsegale toplotno izolacijo sten in podstrešja/strehe ter obnovo fasade in ogrevalnega sistema. S tem so izboljšali tudi energetsko učinkovitost, saj ima stavba zdaj energetsko izkaznico B2. V tem času so zamenjali tudi večino oken.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali pri MO Ljubljana, je blok skladen z okolico, obnova je bila izvedena tako, da je fasada v prvotnih barvah. Okoliška zemljišča sicer niso v lasti stanovalcev, vendar jih vzdržujejo na lastno iniciativo, kosijo travo, zasajajo korita in podobno. Prav tako so omenili tudi čistočo in urejenost notranjih skupnih prostorov, urejeno oglasno desko, enotne poštne nabiralnike ter zvonce/domofone. Blok ima tudi notranjo in zunanjo kolesarnico, označeno in prosto intervencijsko pot, (strmejšo) klančino za zagotavljanje dostopnosti ter skupno zbirno mesto za odpadke, na hodnikih in v skupnih prostorih pa uporabljajo senzorno luč, ki zaznava gibanje. Prav tako so pohvalili upravnika, podjetje Želva d.o.o., ki aktivno sodeluje s stanovalci. 

"Pobudo za izbor naj bloka nam je pred osmimi leti posredoval meščan," so ob tem zapisali na straneh MO Ljubljana in dodali, da.  akcijo spodbujajo stanovalce večstanovanjskih stavb, da po svojih najboljših močeh vsakodnevno pripomorejo k temu, da bo njihov blok odraz čistega, urejenega in okolju prijaznega sobivanja.

Naziv Naj blok nosi tako že 8 večstanovanjskih stavb, ki stojijo na Topniški cesti 45, Smoletovi ulici 12, 12a in 12b, Bilečanski ulici 2 in 5, Beethovnovi ulici 9, Pokopališki ulici 1, Rašiški ulici 1, Kunaverjevi ulici 7 in 9 ter Pavšičevi ulici 4.