2,2 promila

Pacient pred očmi pijanega slovenskega zdravnika umrl na nujni vožnji

J.V.
5. 4. 2024, 11.15
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 17.52
Deli članek:

Med sanitetnim prevozom iz Hrvaške v nemški München je moškemu nenadoma postalo slabo; 34-letni slovenski zdravnik, ki je spremljal pacienta, pa mu je intubacijsko cevko vstavil v požiralnik, namesto v sapnik. Grozi mu do tri mesece zapora.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Med prevozom iz Hrvaške v nemški München je pacientu v Avstriji nenadoma postalo slabo. Prisotni zdravnik pa mu z več kot dvema promiloma alkohola v organizmu tudi ni mogel kaj prida pomagati, tako da je nesrečnik umrl med prevozom, poroča Kronen Zeitung. Med vožnjo skozi predor Karavanke je pacient utrpel urgentno stanje, ki mu pijani zdravnik ni bil kos. Na pomoč so poklicali avstrijske reševalce, a je bil moški mrtev, še preden so prispeli do beljaške bolnišnice.

Kot navaja Krone, so zaradi ene okoliščine o primeru seznanili tudi policijo: 34-letni slovenski zdravnik, ki je spremljal pacienta, je močno zaudarjal po alkoholu, alkotest mu je nameril kar 2,2 promila. "Intubacijsko cevko je vstavil v pacientov požiralnik, namesto v sapnik," po navedbah Krone piše v kazenski ovadbi, ki mu očita ogrožanje varnosti, za kar mu na sodišču v Celovcu grozi do tri mesece zapora, zaradi incidenta pa lahko ostane tudi brez zdravniške kariere. Kot sicer poroča avstrijska radiotelevizija ORF, glede na poročilo izvedenca zdravniška napaka ni bila kriva za smrt pacienta. Z drugimi besedami, tudi če bi zdravnik postopal pravilno, smrti tega pacienta ne bi uspel preprečiti.