Sojenje mlademu morilcu

Učiteljica o Kosti: Je dominanten in nagnjen k tekmovalnosti, "ali je najboljši ali pa ga ne bo"

D.K.
5. 4. 2024, 09.17
Posodobljeno: 5. 4. 2024, 09.33
Deli članek:

V Srbiji se nadaljuje sojenje zaradi tragičnega dogodka, ki ga je zagrešil mladoletni Kosta Kecmanović, ki je lani maja na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja ubil 10 ljudi in se že več mesecev zdravi na psihiatrični kliniki za otroke v Beogradu.

Facebook
Kosta K.

V sodnem postopku, ki ga starši ubitih otrok v beograjski Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja vodijo proti morilcu Kosti K., njegovim staršem in šoli, je po očetu morilca, ki je pred sodiščem izjavil, da »ni sposoben vsega znova doživeti« in ni hotel odgovarjati na vprašanja sodnice, pa tudi staršev otrok, ki jih je njegov sin ubil 3. maja lani, zdaj na sodišču pričala učiteljica srbskega jezika, ki je bila njegova razredničarka leto pred masakrom.

"Bil je odličen učenec, imel je same petice, hodil na tekmovanja, kulturen in ni imel težav z drugimi učenci. Vendar sem opazila, da je bil dominanten. Ko se je na primer pogovarjal z učiteljico, se je postavil, kot da je nad vsemi, mi pa smo nekako v sredini. Ni bil predrzn, ampak se je obnašal nadrejeno," je pričala učiteljica Nada Radonjić Bulatović in potrdila, da je mama Koste K. zahtevala, da ga premestijo v drug razred in da je omenila, da ga "maja nekateri otroci niso povabili na rojstni dan in da se je zaradi tega počutil krivega", poroča Kurir.

"Ne vem, če bi kdo prej lahko pomislil, da lahko otrok naredi kaj takega. Ko pomislim, prej nisem opazila pomanjkanja empatije, a po vsem tem se spomnim, da so imeli nalogo recitirati izredno čustveno pesem, a čustev ni mogel izražati. Moje osebno mnenje je, da je bil razlog za prestop v drug razred ta, da je bil najboljši učenec v tem in da je želel tekmovati z učenci v drugi skupini," je svoja opažanja o dečku morilcu navedla njegova nekdanja razredničarka, ki je zatrdila tudi, da je nenavadno, da je že v petem razredu povedal, da želi biti znanstvenik, ko odraste.

"Mislim, da je tak otrok, nagnjen k tekmovalnosti, ali je najboljši ali pa ga ne bo. Po 3. maju sem veliko razmišljala, od takrat nihče od nas ni enak. Delujem kot zombi, robot, ki vse potlači. Nesramno je, da govorim o svoji bolečini pred temi ljudmi," je dejala učiteljica in omenila starše umorjenih otrok, ki so sedeli v sodni dvorani.

Oče morilca pred tem ni hotel odgovarjati na njihova vprašanja in kot razlog navedel "usmiljenje do žrtev". A čeprav je na začetku sojenja dejal, da mu je vseeno, kako ga bo sodišče obsodilo, "saj je mrtev zaradi največje tragedije na svetu, ki jo je zagrešil njegov sin", je skrbno zapisal vprašanja za zaslišano učiteljico, ki ji jih je zastavil preko svojega odvetnika. Na koncu je zaprosil, da ga iz pripora pripeljejo v petek, ko naj bi zaslišali njegovo ženo, mamo Koste K.